Teama de euroscepticism a calmat amenințările Bruxellesului la adresa Romei

220
Teama de euroscepticism a calmat amenințările Bruxellesului la adresa Romei - teama-1545407822.jpg

Articole recomandate

Comisia Europeană (CE)

a dat, miercuri, înapoi

în fața unei confruntări

cu Italia pe tema bugetului acestei țări pentru anul viitor, de teamă că

o continuare a acestei dispute ar putea alimenta euroscepticismul tocmai înaintea alegerilor europarlamentare, comentează publicația Politico.eu, consultată

de Agerpres.

Executivul comunitar a ajuns în schimb la un compromis cu Roma privind controversatele ei planuri bugetare, care cuprind inițiative costisitoare, precum o cotă unică de impozitare și un venit de bază pentru cei nevoiași, Comisia Europeană renunțând în acest stadiu la declanșarea procedurii de deficit excesiv împotriva Italiei.

Aceasta pentru că acțiunile prea dure împotriva statelor membre pot da un imbold euroscepticilor, mai ales "dacă este ignorată complet atmosfera de ansamblu în UE, ori dacă este ignorată ascensiunea naționalismului", a avertizat comisarul european pentru afaceri economice și financiare, Pierre Moscovici, vorbind despre o "alegere strategică". El a sugerat ca o astfel de abordare "flexibilă și inteligentă" să fie adoptată și față de alte state ale UE.

După anunțul venit de la Bruxelles, oficialii guvernului italian au fost neobișnuit de tăcuți. Totuși, Francesco Uva, un parlamentar membru al partidului de guvernământ Mișcarea 5 Stele, a descris acest deznodământ drept un "succes istoric", întrucât executivul de la Roma a reușit să evite acțiunea disciplinară din partea CE și poate în același timp să-și pună în aplicare promisiunile electorale.

"Datorită dialogului nostru constructiv cu Bruxelles-ul, am reușit să dovedim că austeritatea nu este un destin inevitabil pentru țara noastră", a menționat el într-o declarație.

În urma acestui compromis, guvernul italian format din partidul de extremă dreapta Liga și formațiunea antisistem Mișcarea 5 Stele s-a angajat să reducă deficitul bugetar la 2,04% din PIB, de la 2,4% cât era prevăzut în bugetul contestat de Comisia Europeană. Dar această țintă de deficit rămâne totuși mult peste cea de 0,8% acceptată de fostul guvern de la Roma pentru a stăvili creșterea datoriei publice a Italiei, ajunsă la 131% din PIB. Ca regulă generală, Comisia Europeană cere guvernelor statelor UE să mențină un deficit bugetar mai mic de 3% din PIB și un nivel al datoriei publice sub 60% din PIB. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.44 secunde