Taifunul Hagibis face ravagii în Japonia. 26 de persoane au murit

de Cuget Liber Duminică, 13 Octombrie 2019 81
Cel puțin 26 de persoane au murit și alte 18 sunt considerate dispărute în Japonia, în urma taifunului Hagibis, relatează presa japoneză.


De asemenea, 110.000 de membri ai echipelor de salvare se pregătesc să intervină pentru salvarea persoanelor blocate în urma inundațiilor, conform Agerpres.


Mai multe imagini, în galeria foto de mai jos.


Locuințe inundate, alunecări de teren, râuri revărsate: taifunul însoțit de ploi torențiale, considerate de meteorologii niponi de o intensitate „fără precedent”, a provocat dezastru după ce a lovit centrul și estul Japoniei în noaptea de sâmbătă spre duminică.


Locuitori și-au pierdut viața în alunecări de teren, s-au înecat în case sau în vehicule luate de apă, între care și un copil al cărui trup a fost găsit într-un râu.


Postul național japonez de radioteleviziune NHK și agenția de presă Kyodo au raportat 26 de morți și cel puțin 18 dispăruți. Guvernul a anunțat 14 morți, 11 dispăruți și 187 de răniți.


Inundații semnificative afectau încă regiunea centrală Nagano, unde un baraj s-a rupt, apele râului Chikuma inundând o zonă rezidențială unde apa a ajuns până la primul etaj al caselor.


„În prezent, 110.000 polițiști, pompieri, membri ai Gărzii de Coastă și militari ai Forțelor de autoapărare fac tot posibilul în operațiunile de căutare și de salvare, iar acest lucru va continua toată noaptea”, a declarat premierul japonez Shinzo Abe.


Printre aceștia, 31.000 de militari, sprijiniți de 130 de aeronave. Imagini difuzate de NHK arătau un elicopter pe cale să salveze locuitori aflați pe acoperișuri în regiunea Nagano.


În Kawagoe (nord-vestul Tokyo), echipele de salvare evacuau cu ajutorul bărcilor pneumatice persoane în vârstă, unele dintre ele în scaune cu rotile, dintr-un azil care fusese inundat.


Hagibis a atins uscatul sâmbătă cu puțin timp înainte de ora 19:00 (10:00 GMT) și a ajuns în capitala Japoniei în jurul orei 21:00, însoțit de rafale de vânt cu viteze de până la 200 km/h.


Circa patru milioane de persoane aveau în continuare ordin de evacuare duminică după-amiază. Peste 135.000 au respectat notificarea, fără caracter obligatoriu, și se aflau în adăposturi.


Având în vedere intensitatea „fără precedent” a precipitațiilor, Agenția japoneză de Meteorologie (JMA) a emis un nivel maxim de alertă, rezervat pentru situațiile de posibilă catastrofă.


Taguri

Alte ştiri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei