Taifunul Hagibis a făcut ravagii în Japonia: 35 de morți, bilanțul crește

145
Taifunul Hagibis a făcut ravagii în Japonia: 35 de morți, bilanțul crește - 117556462456385600-1571040937.jpg

Articole recomandate

Zeci de mii de salvatori din Japonia căutau încă supraviețuitori luni, la două zile după ce puternicul taifun Hagibis a lovit centrul și estul țării, lăsând în urma sa cel puțin 35 de morți, informează AFP, citată de Agerpres.


Hagibis a atins uscatul sâmbătă seara venind din Pacific, însoțit de rafale de vânt de circa 200 kilometri la oră și precedat de ploi torențiale, soldate cu alunecări de teren și ieșirea din matcă a mai multor râuri.

Mass-media japoneze au raportat cel puțin 35 de morți, iar potrivit agenției de presă Kyodo alte circa 20 de persoane erau în continuare date dispărute. Cifrele oferite de autorități, datând de duminică seara, indicau un număr mai mic de morți și urmează să fie revizuite luni.

Victimele au murit îngropate de alunecări de teren, înecate în casele lor sau în vehiculele luate de ape.

În regiunea centrală Nagano, în special, un dig a căzut, deversând apele râului Chikuma asupra unei zone rezidențiale ale cărei case au fost inundate până la etajul al doilea.

Peste 110.000 de salvatori, inclusiv 31.000 de soldați ai Forțelor japoneze de autoapărare, au fost mobilizați, potrivit guvernului.

Elicopterele au salvat rezidenți refugiați pe balcoane sau pe acoperișurile caselor. Una dintre aceste operațiuni, desfășurată duminică în regiunea Fukushima (nord-est) s-a transformat în tragedie atunci când o septuagenară a căzut de la 40 de metri în timp era evacuată cu ajutorul unui elicopter.

Printre victimele taifunului se numără membrii echipajului unei nave cargo care s-a scufundat sâmbătă seara în apele agitate ale Golfului Tokyo.

"Douăsprezece membri ai echipajului se aflau la bord. Cinci chinezi au fost găsiți morți ", a declarat pentru AFP un responsabil din cadrul gardei de coastă.

Alți patru membri ai echipajului au fost salvați, iar căutările au fost reluate luni pentru a găsi ultimii trei dispăruți. Pentru această operațiune, au fost mobilizate unsprezece ambarcațiuni, două elicoptere și o duzină de scafandri.

Premierul japonez Shinzo Abe a promis că guvernul va face tot posibilul în ceea ce privește asistența umanitară la o întâlnire de criză duminică seara. "Prioritatea absolută este salvarea de vieți", a completat el.

Zeci de mii de oameni și-au găsit refugiu în adăposturi, fără garanția de a se putea întoarce curând la casele lor.

Circa 57.500 de gospodării din întreaga țară nu aveau încă curent luni dimineață, iar aproximativ 120.000 nu mai aveau acces la apă potabilă.

Hagibis a paralizat transportul în regiunea metropolitană Tokyo în acest weekend prelungit de o luni liberă, însă majoritatea legăturilor feroviare și aeriene au fost reluate luni.

Taifunul a provocat și anularea a trei meciuri din cadrul Cupei Mondiale la Rugby, organizate în arhipelagul japonez. Cu toate acestea, meciul decisiv dintre Japonia și Scoția a avut loc duminică seară, echipa Japoniei obținând o victorie importantă (28-21), care a propulsând-o în sferturile de finală ale turneului, pentru prima dată în istoria sa. Un minut de reculegere a fost ținut pe stadion înainte de începerea meciului, iar echipa japoneză a dedicat victoria victimelor taifunului.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5291 secunde