Summit Rusia - Iran - Turcia, la Soci, consacrat impulsionării dialogului intersirian

259
Summit Rusia - Iran - Turcia, la Soci, consacrat impulsionării dialogului intersirian - sum-1550186999.jpg

Articole recomandate

Președinții Rusiei, Iranului și Turciei s-au întâlnit, ieri, la Soci, în sudul Rusiei, pentru a încerca relansarea reglementării conflictului sirian, într-un moment în care gruparea jihadistă Stat Islamic este încolțită, iar Statele Unite își pregătesc retragerea militară, informează agenția AFP, consultată de Agerpres.

Siria, unde opt ani de conflict au făcut peste 350.000 de morți, se află în centrul unui intens "balet diplomatic", cu o întâlnire a coaliției împotriva Statului Islamic la Munchen și o conferință consacrată Orientului Mijlociu la Varșovia, la care participă șeful diplomației americane Mike Pompeo și premierul israelian Benjamin Netanyahu. 


În stațiunea de pe malul Mării Negre, Vladimir Putin și Hassan Rohani, aliați ai regimului de la Damasc, și Recep Tayyip Erdogan, care îi sprijină pe rebelii sirieni, se vor concentra, conform agendei, asupra inițiativelor destinate realizării de progrese în cadrul dialogului intersirian. 


Gazda întâlnirii, Rusia, s-a impus drept un actor-cheie în acest conflict, de la lansarea în 2015 a intervenției sale militare în sprijinul regimului lui Bashar al-Assad, care controlează în prezent două treimi din teritoriul țării.

Procesul de la Astana, lansat la inițiativa Moscovei alături de Iran și Turcia, a eclipsat, pe de altă parte, negocierile patronate de ONU, fără să reușească o reglementare definitivă a conflictului. 


Conform șefului diplomației ruse, Serghei Lavrov, întâlnirea la nivel înalt a celor trei președinți urmează să fie în special consacrată formării unui comitet însărcinat cu elaborarea unei noi Constituții pentru Siria în vederea unei tranziții politice. Se așteaptă ca agenda reuniunii să mai includă subiecte precum asistența umanitară și reconstruirea zonelor distruse pentru a facilita întoarcerea refugiaților, precum și măsuri de prevenire a reapariției grupurilor teroriste. 


La sfârșitul lunii decembrie a anului trecut, ONU și-a recunoscut eșecul de a forma acest comitet, invocând probleme generate de schimbările propuse de Damasc pe o listă de nume. "Dar suntem pregătiți să găsim o soluție la această situație, vom continua să lucrăm", a asigurat ministrul rus de Externe. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.9368 secunde