Summit ONU pentru combaterea schimbărilor climatice. Donald Trump și Jair Bolsonaro vor lipsi

155
Summit ONU pentru combaterea schimbărilor climatice. Donald Trump și Jair Bolsonaro vor lipsi - onu-1569078872.jpg

Articole recomandate

''Dacă aveți vești proaste, nu veniți!'', le-a transmis vineri secretarul general al ONU, Antonio Guterres, liderilor care doresc să ia cuvântul luni la One Planet Summit, reuniune pe care o organizează luni la New York.


"Este ca un bilet de intrare", a explicat Guterres în timpul unui prânz cu aproximativ cincisprezece jurnaliști la sediul ONU. "Am întrebat țările: aveți de anunțat evoluții pozitive? Dacă da, trimiteți-ne o notă de o pagină''.


Potrivit programului publicat vineri de ONU, 64 de țări, precum și Uniunea Europeană, vor fi reprezentate pe podium.


Scopul summitului, care va dura toată ziua de luni, în ajunul Adunării Generale a ONU, este ca cel mai mare număr de țări să anunțe întărirea planurilor lor de reducere a gazelor cu efect de seră.




Un număr "foarte semnificativ" de state ar trebui să anunțe adoptarea obiectivului de neutralitate a carbonului până în 2050, le-a spus Antonio Guterres jurnaliștilor.


Adică, aceste țări se vor angaja să-și reducă la maximum emisiile și să compenseze restul astfel încât să aibă o amprentă de carbon zero, de exemplu prin plantarea de copaci care vor absorbi excesul de CO2. În prezent, doar aproximativ douăzeci de state au adoptat obiectivul sau au adoptat legi în acest sens.


Unele state nu au solicitat să vorbească la summit, între care Brazilia și Statele Unite, care vor fi reprezentate de o șefă a unui birou al Departamentului de Stat.


Însă 60 de șefi de stat sau de guvern vor lua cuvântul, limitat la trei minute, printre care: Emmanuel Macron pentru Franța, Angela Merkel (Germania), Narendra Modi (India), Recep Tayyip Erdogan (Turcia), Abdel Fattah al- Sissi (Egipt), Uhuru Kenyatta (Kenya), Ivan Duque Marquez (Columbia) și președintele Consiliului European, Donald Tusk.


Sute de mii de oameni, din toată lumea și din toate categoriile sociale și profesionale, au ieșit vineri în stradă pentru a le solicita liderilor politici care vor participa la un summit ONU pe tema climei să ia de urgență măsuri concrete pentru a împiedica o "catastrofă de mediu".


Sursa: Agerpres


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.6133 secunde