STUDIU: poluarea crește riscul de suicid

193
STUDIU: poluarea crește riscul de suicid - 382195-1576678202.jpg

Articole de la același autor

Expunerea la niveluri ridicate de poluare a aerului crește riscul de depresie și de suicid, potrivit unui nou studiu, relatează Press Association, conform Agerpres.

Cercetătorii de la University College London au analizat nouă studii privind legătura între emisii poluante și sănătatea mintală. Ei au descoperit că expunerea la particule fine de materie transportate pe calea aerului, cunoscute sub numele de PM2.5, a fost asociată cu un risc mai mare de depresie, în timp ce expunerea la particule ușor mai mari cunoscute sub numele de PM10 a fost legată de un risc crescut de sinucidere.

''Știm deja că poluarea aerului afectează sănătatea oamenilor, cu numeroase riscuri pentru sănătatea fizică - de la boli cardiace și pulmonare până la accident vascular cerebral și un risc mai mare de demență'', a declarat dr Isobel Braithwaite, din cadrul departamentului de psihiatrie al University College London și membru al Institute of Health Informatics în cadrul UCL, principalul autor al studiului.

''Aici, arătăm că poluarea aerului ar putea provoca daune substanțiale și sănătății noastre mintale, ceea ce demonstrează că este nevoie de măsuri urgente pentru a respira un aer mai curat'', a mai spus ea.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a stabilit o limită de zece micrograme pe metru cub pentru particulele în suspensie PM2.5.

Persoanele care trăiesc în orașele din Marea Britanie sunt expuse la aproximativ 12,8 micrograme pe metru cub de PM2.5.

Cercetătorii au descoperit că o creștere de 10 micrograme pe metru cub de PM2.5 a fost asociată cu o creștere de aproximativ 10% a riscului de a dezvolta depresie. Ei au estimat că scăderea nivelului mediu de poluare a aerului la limita recomandată de OMS ar putea reduce cu aproximativ 2,5% riscul de depresie în rândul celor care trăiesc în orașe.

Studiul, publicat în Environmental Health Perspectives, arată de asemenea o asociere între modificările pe termen scurt ale expunerii la PM10 și numărul de sinucideri.

Oamenii de știință au declarat că riscul de sinucidere pare a fi ''măsurabil mai mare'' în zilele în care nivelurile de PM10 erau mai ridicate pe o perioadă de trei zile, cifrele indicând o creștere de 2% a riscului de suicid pentru fiecare 10 micrograme pe metru cub peste nivelul mediu de poluare.

Cu toate acestea, cercetătorii precizează că nu pot confirma deocamdată dacă poluarea aerului provoacă în mod direct probleme de sănătate psihică, însă afirmă că există ''o serie de mecanisme biologice plauzibile care pot sta la baza unei astfel de legături''.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3772 secunde