Statele Unite se pregătesc să trimită trupe în Norvegia

217
Statele Unite se pregătesc să trimită trupe în Norvegia - suatrupenorvegia-1476192598.jpg

Articole recomandate

Forțele armate americane și norvegiene analizează posibilitatea desfășurării prin rotație a unor trupe americane în această țară ce se învecinează cu Rusia, a anunțat Ministerul Apărării al Norvegiei, informează AFP.

"Au fost făcute sondaje la nivel militar pentru a examina posibilitățile de a avea mai multe formațiuni, mai multe stocuri (de materiale militare) și acest gen de lucruri", a declarat, pentru AFP, o purtătoare de cuvânt a ministerului, Ann Kristin Salbuvik, precizând să este vorba de "o doleanță veche din partea americană".

"Aceasta poate fi ceva prin rotație", a spus ea. Însă "nu se pune problema unei staționări permanente", a adăugat ea, subliniind că acest subiect este în stadiu de analiză precoce și nu a fost încă abordată la nivel politic, potrivit Agerpres.

Cotidianul norvegian Adresseavisen a afirmat, în aceeași zi, că armata americană ar dori să desfășoare 300 de pușcași marini la Vaernes, lângă Trondheim, la o mie de kilometri distanță în linie dreaptă de frontiera ruso-norvegiană.

Pentru a calma temerile față de vecinul său sovietic, această țară scandinavă s-a angajat, înainte de a deveni membru fondator al Alianței Nord-Atlantice în 1949, să nu permită desfășurarea pe teritoriul său a unor forțe de luptă străine "atâta vreme cât Norvegia nu este atacată sau amenințată să fie atacată".

De atunci, această declarație a suferit amendamente pentru a le permite unor trupe străine să efectueze manevre pe teritoriul norvegian. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1363 secunde