Statele UE din Consiliul de Securitate al ONU cer încetarea ofensivei turce în Siria

142
Statele UE din Consiliul de Securitate al ONU cer încetarea ofensivei turce în Siria - statele-1570823488.jpg

Articole recomandate

Cei cinci membri ai UE din Consiliul de Securitate al ONU au cerut, joi, Turciei să înceteze acțiunea sa militară unilaterală în Siria, într-o declarație dată publicității la finalul unei reuniuni de urgență cu ușile închise a acestui for, relatează agenția AFP, consultată de Agerpres. 


În acest stadiu, cele cinci țări europene - Franța, Germania, Belgia, Marea Britanie, Polonia - nu au reușit să atragă adeziunea partenerilor lor din Consiliul de Securitate pentru declarația lor, potrivit unor diplomați. 


Potrivit unuia dintre acești diplomați, SUA intenționează să propună o poziție comună în Consiliu ulterior, dar ea s-ar putea lovi de opoziția Rusiei, cu excepția situației în care va veni cu un text diluat. 


Cererea de încetare a operațiunii turce se explică prin faptul "că nu credem că ea va rezolva preocupările de securitate ale Turciei", se menționează în declarația europeană. Textul subliniază că europenii "sunt profund preocupați" de ofensiva turcă, fără a o condamna totuși. 


Într-o declarație separată, ambasadoarea americană la ONU, Kelly Craft, a afirmat că dacă Turcia, în operațiunile sale, nu va proteja "persoanele vulnerabile sau nu va garanta că gruparea Statul Islamic nu va exploata situația pentru a se reconstitui, atunci vor exista consecințe". Ea nu a precizat care vor fi acestea. 


Diplomata americană a repetat poziția Washingtonului, respectiv că președintele Donald Trump, retrăgând militari din nordul Siriei, nu a sprijinit în niciun fel ofensiva turcă în această țară. 


"Turcia are acum responsabilitatea de a se asigura că toți combatanții Statului Islamic arestați rămân în închisoare", a mai spus Kelly Craft. 


În declarația lor, europenii estimează că acțiunea militară turcă riscă "să favorizeze o reapariție a DAESH, care rămâne o amenințare semnificativă pentru securitatea regională, internațională și europeană". 


"Este improbabil ca așa numita «zonă de securitate» pe care Turcia intenționează să o creeze în nord-estul Siriei va corespunde criteriilor internaționale pentru o revenire a refugiaților, în mod voluntar și în siguranță", au mai precizat ei. "Orice tentativă pentru o schimbare demografică ar fi inacceptabilă", au apreciat diplomații semnatari. 


Într-o scrisoare trimisă, miercuri, Consiliului de Securitate, Turcia a subliniat că operațiunile sale au loc în cadrul "dreptului la autoapărare prevăzut de articolul 51 al Cartei ONU, pentru a contracara o amenințare teroristă iminentă, a asigura securitatea frontierelor turce și a-i neutraliza pe teroriști". 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2155 secunde