Președintele Partidului Conservator, James Cleverly:

"Soarta Brexitului se află în mâinile Uniunii Europene"

159

Articole recomandate

Uniunea Europeană trebuie să dea dovadă de mai multă flexibilitate cu privire la "plasa de siguranță" legată de frontiera irlandeză, întrucât decizia ca Regatul Unit să părăsească blocul comunitar cu sau fără un acord depinde în principal de Bruxelles, a afirmat, ieri, președintele Partidului Conservator, James Cleverly, potrivit agenției Reuters, consultată de Agerpres. 


"Decizia privind ieșirea noastră cu sau fără un acord este acum în mare parte în mâinile negociatorilor Uniunii Europene'", a declarat James Cleverly, pentru postul Sky News. 


El a adăugat că insistența UE asupra așa-numitei "plase de siguranță" este principalul impediment în ajungerea la un acord. 
"Noi vom părăsi Uniunea Europeană la 31 octombrie în orice caz și cred că recunoașterea acestui lucru va ajuta negociatorii UE să înțeleagă ce trebuie să facă", a spus parlamentarul conservator britanic. 


"Plasa de siguranță" este clauza din acordul negociat de fostul premier Theresa May menită să joace rolul unei polițe de asigurare pentru prevenirea reintroducerii controalelor la frontiera dintre Republica Irlanda - țară membră a UE - și provincia britanică Irlanda de Nord. 


XXX 
Premierul britanic Boris Johnson a scris, luni, președintelui Consiliului European Donald Tusk o scrisoare în care propune înlocuirea clauzei de backstop cu un angajament de aplicare a unor aranjamente alternative la încheierea unei perioade de tranziție post-Brexit. 


În scrisoarea dată publicității de cabinetul său, Johnson și-a reiterat solicitarea de înlăturare a clauzei de backstop din acordul negociat cu UE de predecesoarea sa Theresa May. 


Premierul britanic, care a declarat că va scoate Regatul Unit din UE, cu sau fără acord, pe 31 octombrie, consideră că este posibilă ajungerea la un acord, aceasta fiind prioritatea numărul unu a guvernului pe care îl conduce. 


"Marea Britanie și UE au convenit deja că aranjamente alternative pot fi parte a soluției. În consecință, propun ca clauza de backstop să fie înlocuită cu un acord vizând punerea în aplicare a unor astfel de aranjamente până cel târziu înainte de încheierea perioadei de tranziție, ca parte a unei viitoare relații", se arată în scrisoarea trimisă de Boris Johnson. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4863 secunde