Sfârșitul aventurii Syriza. Conservatorii se întorc la putere în Grecia cu un nou Mitsotakis

153
Sfârșitul aventurii Syriza. Conservatorii se întorc la putere în Grecia cu un nou Mitsotakis - sfarsitulaventurii-1562617278.jpg

Articole recomandate

Rezultatele parțiale arată că alegerile parlamentare desfășurate duminică în Grecia au fost câștigate de Noua Democrație, partidul conservator condus de Kyriakos Mitsotakis, membru al unei vechi familii de politicieni. Alexis Tsipras i-a telefonat duminică opozantului său de dreapta pentru a-l felicita.


Syriza, partidul de extrema stângă, mutat spre centrul spectrului politic după preluarea puterii, în plină criză financiară, a pierdut alegerile din Grecia.


După numărarea majorității voturilor, Noua Democrație este creditată cu 39.85% din voturi, în vreme ce Syriza a obținut doar 31.53%.
Alegerile au fost convocate anticipat chiar de premierul Alexis Tsipras, după ce partidul său a pierdut scrutinul europarlamentar din mai.
Rezultatele mai arată că partidul nazist Zori Aurii nu a atins scorul de 3% necesar intrării în Parlament. 
Partidul ultranaționalist pro-rus Soluția Greacă a depășit însă pragul parlamentar și va fi reprezentat în legislativul din Atena. La fel, partidul de stânga al lui Yanis Varoufakis. 


Celelalte partide intrate în Parlament sunt Comuniștii și Mișcarea pentru Schimbare, de centru stânga.
Premierul Tsipras a ajuns la putere în 2015, după izbucnirea crizei financiare. A eșuat în încercarea de a se impune în fața creditorilor și a fost nevoit să accepte un program de austeriate, care a scos țara din criză, dar a nemulțumit mulți greci.
Noua Democrație a promis reducerea taxelor și privatizarea serviciilor, adunând mare parte din susținerea tinerilor care se confruntă cu un șomaj încă ridicat.


Partidul conservator condus de fiul unui fost premier, membru al unei vechi familii de lideri ai țării, a marșat pe un ton naționalist în campanie, împotriva acordului cu Macedonia, obținut de guvernul Syriza.
Acordul încheiat de premierul Tsipras, care a acceptat ca numele țării vecine să fie Macedonia de Nord, a deschis drumul acesteia către integrarea în UE și NATO. O reușită diplomatică importantă, care i-a adus însă lui Tsipras noi dușmani în rândul naționaliștilor greci.


Kyriakos Mitsotakis este descendentul unei familii celebre de politicieni greci. Tatăl său, Konstantinos Mitsotakis, a fost prim-ministru între anii 1990 și 1993, iar sora sa, Dora Bakoyannis, a fost ministru de externe și primar al Atenei. Noul primar al capitalei elene, Costas Bakoyannis, ales luna trecută, este nepotul său.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2987 secunde