Serbia dorește să adere la UE până în 2025. Termenul nu este bătut în cuie!

131
Serbia dorește să adere la UE până în 2025. Termenul nu este bătut în cuie! - serbia-1518707414.jpg

Articole recomandate

Serbia dorește să-și facă datoria și să devină membră a Uniunii Europene până în 2025, termenul prevăzut în momentul de față pentru aderarea sa la blocul comunitar, chiar dacă această dată nu este bătută în cuie, a declarat președintele sârb Aleksandar Vucic, citat de Agerpres.

Într-o conferință de presă după întâlnirea sa cu vicecancelarul și ministrul de Externe german Sigmar Gabriel, președintele sârb Aleksandar Vucic a menționat că a discutat cu oaspetele său despre obligațiile Belgradului pe calea către UE, pe care, a subliniat el, Serbia este susținută de Germania.

Serbia trebuie să lucreze la trei aspecte, a spus Vucic.

"Primul este menținerea păcii și stabilității regionale. Al doilea este rezolvarea problemelor cu Pristina sau, cum ar spune germanii, relațiile cu Kosovo. Al treilea domeniu este legat de capitolele 23 și 24 ale negocierilor de aderare - statul de drept, activitatea justiției și libertatea de exprimare", a explicat președintele sârb, notând că nu sunt "temeri în ce privește punctul al treilea".

În ce-l privește, ministrul de Externe german a remarcat în cadrul conferinței de presă comune, întrebat la ce se poate aștepta Serbia de la noul guvern german în materie de normalizare a relațiilor dintre Belgrad și Pristina, că Germania este evident interesată să se găsească o soluție, ceea ce ar fi important nu doar pentru Uniunea Europeană, ci mai ales pentru cetățenii din Serbia și Kosovo.

"Suntem de acord cu toții că nu poate fi un conflict permanent, pentru că nu este în interesul cetățenilor", a adăugat Sigmar Gabriel.

Președintele sârb a mai amintit că volumul comerțului bilateral dintre Serbia și Germania este de 4,4 miliarde de euro, Germania fiind de departe cel mai important partener comercial al țării sale, și a dat asigurări că Belgradul va continua să lucreze la consolidarea relațiilor bilaterale și dorește creșterea investițiilor germane în Serbia.

Kosovo și-a proclamat în urmă cu un deceniu independența de Serbia, nerecunoscută de Belgrad, care, împreună cu aliații săi tradiționali Moscova și Beijing, a blocat cererea Pristinei pentru un loc la Națiunile Unite. Pe măsură ce Serbia face pași spre aderarea la Uniunea Europeană, autoritățile de la Belgrad se află sub presiune pentru a-și normaliza relațiile cu vecinii, inclusiv cu Kosovo.

Independența Kosovo a fost recunoscută până în prezent de 115 de state, între care de 23 din cei 28 de membri ai Uniunii Europene, inclusiv Germania, precum și de SUA. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4508 secunde