Alegeri europarlamentare 2019

Scrutinul a dat o lovitură partidelor centriste dominante în PE

242
Scrutinul a dat o lovitură partidelor centriste dominante în PE - scrutinul-1558984984.jpg

Articole recomandate

Dacă alegerile pentru Parlamentul European au fost un test pentru a diagnostica starea Uniunii Europene, un lucru este limpede: alegătorii cer o schimbare, dar nu o redesenare fundamentală a proiectului european, notează agenția DPA, consultată de Agerpres. 


Scrutinul a dat o lovitură partidelor centriste care au dominat Parlamentul European în istoria sa de 40 de ani, dar nu a constituit "cutremurul" anticipat de Steve Bannon, fost strateg al președintelui american Donald Trump și imaginea mișcării populiste. 


Chiar dacă rezultatele votului nu sunt cele anticipate de populiștii de extremă dreapta, noul legislativ va fi diferit, întrucât grupurile centriste care îl dominau în mod tradițional și-au pierdut majoritatea, ceea ce face mai dificile compromisurile. 
Votul a însemnat sfârșitul marii coaliții dintre Partidul Popular European (PPE, de centru dreapta) și grupul socialiștilor și democraților (Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților, S&D), care nu mai dispun, împreună, de o majoritate în legislativul cu 751 de locuri. 


"Monopolul puterii a fost rupt", a declarat Margrethe Vestager, candidată la postul de președinte al Comisiei Europene din parte grupului liberal din PE, ALDE. 
ALDE a fost unul din principalii câștigători ai alegerilor, ajungând la 105 locuri, conform rezultatelor parțiale, datorită susținerii din partea președintelui francez Emmanuel Macron. Un rezultat neașteptat de bun au obținut și Verzii, ajungând pe locul al patrulea, cu 67 de locuri. 


"Toate acestea au la bază un vot pentru schimbarea statu-quo-ului", a explicat Susi Dennison, de la think-tank-ul Consiliul european de relații externe. 


Potrivit analistei, prezența ridicată la urne, de circa 50% - cu 8% mai mult față de data trecută și consemnând o inversare a tendinței de scădere - a arătat că alegătorii au înțeles că aceste alegeri au fost critice pentru viitorul UE. 
La Bruxelles, mulți se temeau de o situație și mai proastă, în condițiile în care formațiuni populiste cum este Liga, aflată la guvernare în Italia, și Adunarea Națională din Franța condusă de Marine Le Pen se angajau înainte de scrutin să rearanjeze Uniunea Europeană după viziunea lor. 


Dar, deși extrema dreaptă a obținut mandate în plus, Matteo Salvini, liderul Ligii, nu și-a atins obiectivul de a forma cel mai mare grup din PE, cu noua sa Alianță europeană a popoarelor și națiunilor. 
Per total, grupurile eurosceptice de extrema dreaptă au câștigat 172 de locuri în noul PE, cu doar 17 mai mult decât în cel precedent, indică rezultatele parțiale. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3809 secunde