Schimb de prizonieri între Kiev și separatiști

183
Schimb de prizonieri între Kiev și separatiști - dddd-1577122305.jpg

Articole recomandate

Autoritățile de la Kiev și separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei au convenit luni să procedeze la un nou schimb de prizonieri înainte de sfârșitul anului, una din măsurile de dezescaladare promise după un recent summit de pace la Paris, transmite AFP, citată de Agerpres.

"Am ajuns la un acord privitor la un schimb de prizonieri înainte de sfârșitul anului, așa cum a fost convenit în concluziile summitului (în formatul zis) Normandia (Rusia, Ucraina, Germania, Franța), de la Paris", a anunțat pe Facebook o purtătoare de cuvânt a negociatorilor Kievului, Darka Olifer.

Acordul le-a fost confirmat agențiilor de presă ruse de reprezentantul Moscovei, Boris Grîzlov, și de emisarii separatiștilor.

El a fost convenit prin teleconferință de cele trei părți și confirmat, printr-un comunicat, și de OSCE, care dispune de observatori în estul Ucrainei.

La 9 decembrie, după primul summit între președintele rus Vladimir Putin și cel ucrainean, Volodimir Zelenski, sub mediere franco-germană, au fost anunțate o serie de măsuri, după trei ani de paralizie în procesul de pace: consolidarea încetării focului, schimb masiv de prizonieri până la sfârșitul lui decembrie, noi retrageri de combatanți din trei zone până la finele lui martie 2020.

Războiul purtat din 2014 între armata ucraineană și separatiștii pro-ruși, susținuți - potrivit Kievului și occidentalilor - de Moscova, s-a soldat cu peste 13.000 de morți și cu aproape 1,5 milioane de persoane care și-au părăsit locuințele.

Acordurile de pace semnate la Minsk în 2015 au permis o diminuare importantă a violențelor, dar reglementarea politică a conflictului a rămas până acum literă moartă.

Moscova și Kievul au procedat deja în septembrie la un important schimb de prizonieri, primul semnal de destindere în această criză.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6046 secunde