Scandal în SUA pe subiectul uniformelor de camuflaj "frumoase"

320
Scandal în SUA pe subiectul uniformelor de camuflaj

Articole recomandate

Uniforme militare costisitoare furnizate de SUA armatei afgane s-ar putea dovedi inutile, întrucât reprezintă costume de camuflaj inadaptate mediului din Afganistan, unde pădurile ocupă doar 2,1% din suprafață, potrivit unui raport oficial american, care subliniază încă o dată risipa din banii contribuabililor SUA în Afganistan, relatează AFP.


Potrivit lui John Sopko, inspector general pentru reconstrucția Afganistanului, începând din 2007, SUA au furnizat armatei afgane 1,3 milioane de uniforme de camuflaj de tip "pădure" verde-închis, în timp ce "pădurea acoperă doar 2,1% din suprafața totală a țării".


Acest tip de camuflaj a fost ales fără a verifica eficacitatea sa în această țară din simplul motiv că ministrului apărării afgan de atunci, Abdul Rahim Wardak, "îi plăcuseră" fotografiile care i-au fost prezentate cu acest tip de uniformă, conform aceluiași raport.
"Nici guvernul american, nici guvernul afgan nu s-au gândit dacă acest tip de uniformă este adaptat mediului afgan sau dacă deranjează operațiunile oferind o țintă mai evidentă inamicului", critică documentul.


Mai mult, aceste uniforme de camuflaj sunt protejate prin drepturi de proprietate intelectuală, ceea ce le-a crescut costul. 


Alegerea uniformelor de camuflaj standard, ca cele ale poliției afgane, ar fi permis economisirea a circa 28 milioane de dolari, conform documentului citat.


"Ce s-ar fi întâmplat dacă ministrul ar fi îndrăgit culorile violet sau roz?", a întrebat retoric Sopko într-un interviu pentru cotidianul USA Today. "Am pierdut 28 milioane de dolari în numele modei pentru că ministrul apărării gândea că uniformele de camuflaj sunt frumoase!", a exclamat el.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.887 secunde