Sauli Niinisto, reales președinte al Finlandei din primul tur

156
Sauli Niinisto, reales președinte al Finlandei din primul tur - sauliniinistorealespresedinte-1517229888.jpg

Articole recomandate

Președintele în exercițiu al Finlandei, Sauli Niinisto, a fost reales, duminică, în funcție, cu peste 60% din voturi, o dovadă că măiestria sa în arta de a-și apropia țara de Occident fără a ofensa puternicul vecin rus i-a mulțumit pe compatrioții săi, transmite AFP.

După numărarea tuturor buletinelor de vot, Niinisto a întrunit 62,7% din sufragii, potrivit rezultatelor publicate de ministerul Justiției, cu mult în fața principalului său rival, candidatul Verzilor, Pekka Haavisto, care a obținut 12,4% din voturi.

"Acest rezultat este mai degrabă surprinzător", a declarat Sauli Niinisto, revendicând cu modestie victoria și spunând că este mișcat de această susținere.

Această victorie din primul tur este nemaiîntâlnită din 1994 și prima alegere a unui președinte finlandez cu vot majoritar direct. Aproximativ 66,7% din cei 3,5 milioane de alegători s-au prezentat duminică la vot. O participare ușor mai scăzută în raport cu 2012, când prezența a fost de 72,8%.

De la alegerea sa în 2012, Niinisto, care s-a prezentat în scrutinul din acest an ca independent, bate recordurile de popularitate grație, în special, strategiei sale față de Rusia, scrie AFP.

Această strategie i-a sedus pe finlandezi, care împart cu rușii o frontieră de 1.340 de kilometri, cea mai lungă a Uniunii Europene cu Rusia.

Sauli Niinisto este președintele finlandez cel mai popular după Urho Kekkonen (1956-1981) și îl devansează pe mareșalul Mannerheim, erou al războiului contra Uniunii Sovietice al cărui loc în memoria colectivă a finlandezilor este comparabil cu cel al generalului De Gaulle în Franța.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Duminică, 29 Ianuarie 2017
Stire din Actual : Prima țară din lume fără fumători
Pagina a fost generata in 0.2716 secunde