Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, avertizează:

"Să nu intrăm ca somnambulii într-un război în problema nord-coreeană"

133

Articole recomandate

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat, ieri, că există riscul de a intra ca somnambulii în război în legătură cu Coreea de Nord și a insistat pe importanța menținerii contactelor diplomatice în vederea denuclearizării Peninsulei Coreea, relatează agenția AFP, consultată de Agerpres.

"Cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla ar fi să intrăm ca somnambulii într-un război care ar putea avea circumstanțe dramatice", a spus secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în cadrul unei vizite la Tokyo.

Guterres a subliniat că sancțiunile adoptate de-a lungul timpului de Consiliul de Securitate al ONU pentru a determina Phenianul să renunțe la programele sale balistic și nuclear trebuie respectate "de către Coreea de Nord în primul rând, dar și puse complet în aplicare de toate celelalte țări al căror rol este crucial".

"Unitatea Consiliului de Securitate este esențială. Dar este crucial să se lase și posibilitatea contactelor diplomatice pentru a permite ca denuclearizarea să se facă în mod pașnic", a declarat secretarul general al ONU. "E important ca toate părțile să înțeleagă că este urgent să se găsească o soluție", a insistat el.

Săptămâna trecută, secretarul general adjunct al ONU pe probleme politice, americanul Jeffrey Feltman, a vizitat Coreea Nord, ajungând la concluzia că "nord-coreenii sunt de acord să considere că e important să se evite războiul". "Avem nevoie de o soluție politică și de reducerea tensiunilor. Nu avem timp de pierdut", a îndemnat acesta.

Marți, secretarul de stat american Rex Tillerson a afirmat că SUA sunt gata să lanseze discuții cu Coreea de Nord "fără condiții prealabile", chiar dacă sunt pregătite în continuare să obțină prin orice mijloace, inclusiv militare, renunțarea de către Phenian la arma nucleară. Întrebat în legătură cu aceste afirmații ale șefului diplomației americane, secretarul general al ONU a menționat că nu dorește să "comenteze în legătură cu formulări care uneori ar putea să nu redea exact gândirea guvernului american".

Întrebat dacă ar dori să-l întâlnească pe liderul nord-coreean Kim Jong-un, secretarul general al ONU a replicat că "întâlnirile nu au rost decât dacă au o rațiune de a fi. Sunt gata să merg oriunde, oricând, dacă este util, dar nu doar ca să mă aflu în fața camerelor de televiziune". 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3373 secunde