S-a stins lumina Europei în Republica Moldova! Calul troian din Cetatea Chișinăului

182
S-a stins lumina Europei în Republica Moldova! Calul troian din Cetatea Chișinăului - chisinau-1573160695.jpg

Articole recomandate

Victoria candidatului socialist Ion Ceban la alegerile locale pentru Primăria Chișinăului are semnificații geopolitice paradigmatice pentru întreaga regiune a estului Uniunii Europene. Este un eșec de proporții al proiectului românesc și european privind Republica Moldova și totodată un simptom al transformării rapide a întregii vecinătăți estice a Uniunii în zonă-tampon, dincolo de o "cortină gri" care se va instala, încet și sigur, pe Prut. 


În ultimele trei decenii, Chișinăul a construit și reprezentat rezistența tiparului cultural și geopolitic european în fața "tancurilor geopolitice" ale Moscovei. Lumea rusă, puternică și ea la Chișinău, mai ales prin presă, elite pro-rusești, fonduri, rețele de agenți de influență, ideologie, biserică etc., nu a putut totuși cuceri - până duminica trecută - această redută a Europei în ultimii 16 ani. 


Chișinăul a funcționat de jure ca un avanpost al Europei și al tiparului civilizației ei, cu roluri similare ale cetăților de odinioară ale domnitorilor moldoveni, deci români. Acum, această redută a cedat, iar rezistența s-a frânt. 
Este un episod tragic al unui proces catastrofal, care își are cauzele la București, Bruxelles, Paris, Berlin, Washington, Chișinău și Moscova. 


Victoria candidatului socialist la Chișinău are câteva cauze majore, iar prima se află la București. 


Bucureștiul, fără un proiect solid pentru R. Moldova 
Dintotdeauna, cheia reintegrării Republicii Moldova în spațiul românesc/european s-a aflat în mâinile Bucureștiului, orice altă interpretare sugerată de liderii noștri politici fiind o disculpă lamentabilă a acestora, o tentativa ipocrită de a se exonera de responsabilitatea directă și primară privind acest eșec. 


Alegerea lui Ion Ceban confirmă falimentul (cel puțin pe termen scurt și mediu, al) ideii românești în R. Moldova, pe baza deteriorării considerabile (aproape iremediabile) a capacității Bucureștiului de a sprijini ideea pro-europeană și pro-românească în R. Moldova. 


Republica Moldova a fost întotdeauna "cartoful fierbinte" al clasei politico-administrative de la București și totodată hârtia de turnesol a politicii noastre externe, "proba noastră de viață" în relațiile internaționale. 
Fără un proiect solid, sistemic, structurat, vizionar și responsabil al României pentru Republica Moldova nu avem motive spre a aprecia că putem avea vreodată performanță în politica noastră externă, oriunde în lume (prioritar la Bruxelles sau Washington). 
De circa două decenii, Bucureștiul dezvoltă ipocrit și desubstanțializat o orientare voit ambiguă de politică externă în raport cu Chișinăul, numită invariabil susținerea parcursului european al Republicii Moldova. 


Nu am construit și nu avem o proiecție pe termen lung care să substanțializeze specificitatea relațiilor noastre cu Chișinăul. România nu poate avea, în raport cu R. Moldova, obiective neutre și plate de facilitare a apropierii R. Moldova de Europa egale celor pe care le exprimă țări din extremitatea vestică a Europei, precum Portugalia. 


Avem nevoie de o proiecție națională asumată plenar de către elita noastră politică și de către societate, de un Pact Național pentru R. Moldova, în absența căruia politica noastră în Est riscă să devină derizorie. 


Principala cauză a absenței unui proiect românesc sistemic pentru R. Moldova constă în criza valorilor și în coma noastră meritocratică, în absența permanentă a oamenilor de stat veritabili din spațiul public românesc. 
De trei decenii, rulăm la vârf "elite" fără viziuni, vânători de funcții, sinecuriști, negustori de himere, falși patrioți, corupți și iresponsabili, discursuri fără etici și asumări, poze ceremoniale și ifose. 


În trei decenii, nu am reușit să aducem la Chișinău satisfacția binefăcătoare a unei lumi libere, românești/europene, nu am reușit să îmblânzim destinul tragic al românilor de peste Prut, ale căror elite vorbesc de ceva vreme despre "a treia trădare a românilor", după cele istorice care i-au lăsat în malaxorul rusesc. 


Ce gânduri au marile cancelarii europene 
O altă cauză majoră se află în deciziile marilor cancelarii euroatlantice, exprimate punctual în proiectul tactic de compromis propus în primăvară blocului ACUM. 


A existat întotdeauna un proiect modest al marilor cancelarii privind R. Moldova - spațiu pe care de altfel cu greu îl găsesc aceștia pe hârtile pereților aflați la mii de kilometri distanță de cataclismele și suferințele de aici. Berlinul nu a avut generozitatea de a hrăni proiectul europenizării R. Moldova măcar ca răsplată pentru sprijinul decisiv al Europei pentru proiectul reunificării Germaniei. 


Parisul și Berlinul caută la Chișinău prioritar posibile scheme de compromis cu Moscova, pe care nu au exclus-o niciodată de la mesele marilor negocieri. Faptul că marile cancelarii europene au alt proiect față de R. Moldova decât cel care i-ar fi deschis porțile Europei devine din ce în ce mai clar. 


România nu a avut nici la Bruxelles resursa instituțională capabilă să obțină un angajament real al Europei față de R. Moldova. Nu mai există un angajament politic real al UE de a susține europenizarea R. Moldova, iar absența acestui angajament se reflectă astăzi și în criza instrumentelor europene de prezență în spațiu - Parteneriatul Estic. 


Avem toate motivele să credem că noul proiect geopolitic al Europei pentru R. Moldova și în general pentru estul Europei este retransformarea acesteia în zonă-tampon, zonă gri, teatru în care să se exprime deopotrivă instrumentele și interesele Europei și ale Moscovei. 


Steagul Moscovei flutură liber pe Primăria Chișinău 
De asemenea, asistăm la degradarea constantă a fizionomiei și acțiunii clasei politice din R. Moldova și, în acest fel, s-a creat un culoar favorabil extrem de larg adversarului politic, prioritar prin alterarea fundamentală a percepției potrivit căreia blocul ACUM ar (mai putea) reprezenta vectorul schimbării. 


Nu în ultimul rând, o altă cauză constă în mirajul fatal al lumii ruse în R. Moldova, combinat cu tacticile și ideologiile Moscovei importate permanent în R. Moldova, mai ales odată cu sosirea la putere a celui despre care se tot spune ca ar fi "președintele R. Moldova", Igor Dodon. 


Așadar, în loc să redevină o zonă gri, așa cum o vedeau birocrații din marile cancelarii, Republica Moldova redevine treptat enclava rusească, iar steagul Moscovei flutură acum liber pe clădirea Primăriei orașului european Chișinău. 
Bomba geopolitică cu ceas de la Chișinău începe să bată la București! 


Dipl. dr. Dorin POPESCU


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7276 secunde