Președintele francez Emmanuel Macron: „Rusia va continua să încerce să destabilizeze democrațiile occidentale”

de Cuget Liber Luni, 17 Februarie 2020 139
Președintele francez Emmanuel Macron a declarat, sâmbătă, că Rusia „va continua să încerce să destabilizeze” democrațiile occidentale amestecându-se în alegeri și manipulând rețelele de socializare, informează agenția France Presse, consultată de Agerpres.

„Cred că Rusia va continua să încerce să destabilizeze, fie prin actori privați, fie direct prin servicii, fie prin «proxies» (n.r. - intermediari)”, a spus Emmanuel Macron, la Conferința de Securitate de la Munchen. „Ea va continua să fie un actor extrem de agresiv pe acest subiect în lunile următoare și în anii următori în toate alegerile. Ea va încerca să aibă strategii de acest fel sau va avea actori care vor acționa în contul său”, a adăugat el.

Emmanuel Macron a menționat în trecere și că aceste manipulări nu sunt doar apanajul Rusiei. „Actori conservatori ai ultra-dreptei americane s-au amestecat în alegeri din Europa”, a punctat el, făcând referire la susținători ai președintelui Donald Trump.

„În fața acestor atacuri, avem puțini anticorpi”, a recunoscut el. Este nevoie, în opinia sa, „de consolidarea apărării tehnologice și a cooperării între serviciile occidentale” pentru a-i identifica pe responsabilii de aceste atacuri care rămân deseori anonime.

„Actori privați folosesc tehnologii de «deep fake», manipulează, pătrund, difuzează informații cu foarte mare viteză de orice natură, fără trasabilitate, în sisteme democratice hipermediatizate unde totul se știe imediat, cu un efect de emoție și de intimidare”, a mai declarat el.

În legătură cu acest subiect, dar și cu altele, Europa trebuie să aibă un dialog cu Rusia, care să ducă la „strategii de dezescaladare” și la o „transparență comună”, a pledat Macron, a cărui politică de apropiere de Moscova stârnește multe îngrijorări în Europa, în special în Est.

„Nu sunt prorus, nu sunt antirus, sunt proeuropean!”, a spus el.

În ceea ce privește oferta de dialog cu Moscova, „ceea ce eu am propus nu a fost să spunem: «dintr-odată lucrurile se vor schimba, veți vedea, haideți să ne îmbrățișăm»”, a explicat șeful statului francez.

„Suntem exigenți, nu cedăm nimic din principiile noastre, dar am relansat dialogul, care va lua timp. Sm relansat un dialog strategic pentru că astăzi situația în care ne aflăm este cea mai rea”, a adăugat el. Taguri

Alte ştiri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei