Rusia susține că extinderea NATO în Balcani subminează securitatea regiunii

155
1
Rusia susține că extinderea NATO în Balcani subminează securitatea regiunii - rusiaextindevalentinamatvienkojp-1524660426.jpg

Articole recomandate

Extinderea Alianței Nord-Atlantice în zona Balcanilor subminează securitatea și stabilitatea regiunii, a afirmat, ieri, președinta camerei superioare a parlamentului rus, Valentina Matvienko, aflată în vizită în Bosnia, relatează Reuters.

"Aderarea Muntenegrului la NATO împotriva voinței a, practic, jumătate din cetățenii săi a devenit cea mai severă încălcare a principiilor de bază ale democrației moderne", a declarat Matvienko în timpul unui discurs susținut în camera superioară a parlamentului bosniac.

Macedonia încearcă "același experiment periculos", a afirmat ea, adăugând că acest pas conduce numai spre o și mai mare destabilizare a situației din regiune.

Afirmațiile ei vin în contextul în care guvernele occidentale consideră apartenența la NATO și la Uniunea Europeană ca fiind cel mai bun mod de a menține pacea și stabilitatea în Balcani, după conflictele din regiune izbucnite în anii ’90, amintește Reuters. Muntenegrul s-a alăturat alianței militare, anul trecut, și speră să adere la Uniunea Europeană în 2025, în același timp cu Serbia. În acest timp, Croația a intrat în NATO în 2009. Însă nu doar oficialii ruși sunt cu ochii pe această regiune. Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a început, ieri, un turneu în Balcanii de Vest. În cursul acestui tur, care va dura până vineri și care are ca scop pregătirea Summit-ului UE-Balcanii de Vest din 17 mai de la Sofia, oficialul european va vizita Albania, Muntenegrul, Serbia, Bosnia și Macedonia.

"Mesajul către prietenii noștri este clar: Uniunea Europeană este și va continua să fie cel mai de încredere partener din întreaga regiune. În calitate de cel mai mare investitor, cel mai mare donator, cea mai mare piață comercială și drept cea mai bună promisiune pentru un viitor mai bun pentru cetățeni. Summit-ul nostru ar trebui să reafirme perspectiva europeană a regiunii. Și, mai important, el ar trebui să îmbunătățească, în termeni concreți, conexiunile cu și în cadrul regiunii", a declarat Tusk, potrivit unui comunicat al Consiliului European. 

Comentează știrea

un uimit
26 aprilie 2018
ie te uită

Ocuparea Crimeei de către ruși o întărește!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4746 secunde