Rusia începe manevre militare la sud de strâmtoarea Kerci în Marea Neagră

230
Rusia începe manevre militare la sud de strâmtoarea Kerci în Marea Neagră - rusia-1543928313.jpg

Articole recomandate

Flota Rusiei din Marea Neagră începe manevre la sud de strâmtoarea Kerci, care face trecerea dintre Marea Neagră și Marea Azov, la peste o săptămână de la incidentul naval din 25 noiembrie, când gărzile de coastă ruse au interceptat și sechestrat prin utilizarea forței trei nave militare ucrainene care încercau să traverseze strâmtoarea, anunță portalul Fontanka.ru, consultat de Agerpres.

Manevrele au început marți, la ora 21:00 GMT (la miezul nopții pe 5 decembrie, după ora Moscovei) și vor dura până la 9 decembrie, la ora 22:00 GMT (10 decembrie, 01:00, ora Moscovei).

Conform coordonatelor transmise în înștiințare, zona de manevre este situată la sud-est de peninsula Crimeea. În această perioadă, zona respectivă este declarată ca prezentând pericol pentru siguranța navigației.

Anunțul cu privire la aceste exerciții intervine pe fondul unei agravări majore a relațiilor dintre Rusia și Ucraina din ultimul timp, după ce gărzile de coastă ruse, subordonate FSB (ex-KGB) au capturat trei nave militare ucrainene - două vedete blindate și un remorcher - și echipajele lor în zona strâmtorii Kerci. Moscova a calificat incidentul drept o provocare orchestrată de Kiev, iar Ucraina a instituit ca urmare legea marțială pentru 30 de zile în zece regiuni de frontieră, restricționând totodată intrarea cetățenilor ruși pe teritoriul său, transmite postul de radio Eho Moskvî.

★ ★ ★

Rusia a deblocat parțial accesul la porturile ucrainene de la Marea Azov, a anunțat, ieri, ministrul ucrainean pentru infrastructură, Volodimir Omelian, citat de Reuters.

"Porturile Berdiansk și Mariupol sunt parțial deblocate. Navele se îndreaptă spre intrarea și ieșirea din strâmtoarea Kerci spre porturile ucrainene. Circulația este parțial restabilită", a spus ministrul.

"Navele sunt oprite în continuare de partea rusă, care efectuează inspecții ca înainte, dar circulația a fost parțial restabilită", a afirmat Volodimir Omelian, citat de media ucrainene. El a adăugat că 17 nave așteaptă la intrarea în Marea Azov și doar una la ieșire. Alte nouă nave se află pe cheiurile din porturi.

Deblocarea porturilor ucrainene a fost posibilă datorită acțiunilor coordonate ale autorităților de la Kiev, reacției internaționale ferme și lipsite de ambiguitate și atenției acordate de mass-media internaționale acestei probleme, a subliniat ministrul ucrainean. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5599 secunde