Rusia blochează la ONU un text american care cerea încetarea ofensivei Turciei în Siria

140
Rusia blochează la ONU un text american care cerea încetarea ofensivei Turciei în Siria - onu-1570861685.jpg

Articole recomandate

Rusia a blocat vineri la ONU un proiect american de declarație a Consiliului de Securitate cerând Turciei să înceteze ofensiva sa militară din nordul Siriei, asta în ciuda faptului că președintele rus Vladimir Putin avertizase că militanții din nordul Siriei ai rețelei teroriste Stat Islamic ar putea scăpa de sub control din cauza operațiunii militare a Turciei.


Moscova a întrerupt procedura de adoptare a acestui text la Națiunile Unite, iar China a urmat Rusia, întrerupând, de asemenea, această procedură, potrivit unui diplomat sub protecția anonimatului, citat de AFP.


Proiectul, care în versiunea inițială cerea Ankarei doar să revină la diplomație în loc să recurgă la mijloace militare, a fost înăsprit după observații făcute de state membre ale Consiliului de Securitate în ultimele 24 de ore, relatează Agerpres.


Textul final supus adoptării, obținut de AFP, cerea Turciei "să-și înceteze operațiunea militară și să utilizeze pe deplin canalele diplomatice pentru a-și rezolva problemele de securitate". Sublinia, totodată, "profunda preocupare (a Consiliului de Securitate) în fața operațiunii militare turce și implicațiilor acesteia, în special dimensiunile lor umane și de securitate".


Proiectul de declarație mai cerea tuturor părților implicate să protejeze civilii și să permită un acces umanitar durabil în Siria. Avertiza, de asemenea, în privința pericolului refacerii organizației jihadiste Stat Islamic și sublinia că întoarcerea refugiaților în Siria (unul din obiectivele Ankarei) se poate face numai în siguranță și pe bază de voluntariat.


După o reuniune, joi, care s-a soldat cu poziții divergente, Statele Unite le-au propus partenerilor din Consiliul de Securitate un text care în versiunea sa inițială vorbea doar de "profunda preocupare" și cerea Ankarei să privilegieze canalele diplomatice în locul celor militare.


Misiunea diplomatică rusă la ONU a solicitat ulterior timp pentru consultări cu Moscova, ceea ce Statele Unite au acceptat până vineri dimineață. Rusia a cerut din nou mai mult timp, fără succes. SUA au declanșat o procedură de adoptare a textului lor, mai sever după obervațiile adăugate de unii membri ai Consiliului, cerând încetarea ofensivei turce, potrivit diplomaților.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.5555 secunde