Rusia anunță UE că nu sunt probleme cu livrările de gaze prin Ucraina

140
Rusia anunță UE  că nu sunt probleme  cu livrările de gaze  prin Ucraina - rusia-1520167465.jpg

Articole recomandate

Ministerul rus al Energiei a anunțat, sâmbătă, că livrările de gaze naturale către Uniunea Europeană nu sunt periclitate de decizia Gazprom de a renunța la aprovizionarea Ucrainei, informează Reuters.

Gazprom a anunțat, vineri, că reziliază contractele de vânzare a gazelor către Ucraina, în urma deciziei de joi a unei instanțe de arbitraj din Stockholm, care obligă compania rusă la plata a 2,5 miliarde de dolari către societatea ucrainiană Naftogaz. Sâmbătă, într-o convorbire telefonică cu vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, ministrul rus al Energiei, Aleksandr Novak, a dat asigurări că tranzitul gazelor prin Ucraina nu va fi afectat până la încheierea completă a contractului dintre Gazprom și Naftogaz.

Și autoritățile de la Kiev au anunțat că, deocamdată, livrările de gaz către Europa prin conductele de pe teritoriul ucrainean nu sunt afectate. Societatatea națională de transport al gazelor Ukrtransgaz a precizat că au fost necesare măsuri suplimentare pentru asigurarea livrărilor către clienții europeni. Un purtător de cuvânt al Ukrtransgaz a explicat că partea rusă a menținut o presiune scăzută a gazelor la conexiunea cu sistemul ucrainean de transport, cu cel puțin 20% mai mică decât cea necesară pentru contractele de tranzit.

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a afirmat, sâmbătă, că Polonia, Slovacia și Ungaria și-au suplimentat livrările de gaze către țara sa, compensând în întregime efectele deciziei Gazprom.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4637 secunde