Românii, printre cei mai puternici susținători ai apartenenței la NATO

168
Românii, printre cei mai puternici susținători ai apartenenței la NATO - ddd-1584649339.jpg

Articole recomandate

Românii sunt printre cei mai puternici susținători ai apartenenței la NATO, conform unui sondaj publicat joi în Raportul anual pe 2019 al Alianței Nord-Atlantice disponibil pe site-ul său și citat de Agerpres. În cadrul acestui sondaj comandat de NATO anul trecut, românii au susținut în proporție de 85% apartenența la organizația trans-atlantică, ocupând locul al treilea.

Sondajul a fost realizat de firma de consultanță independentă Populus pe aproape 29.000 de cetățeni din toate cele 29 de state aliate și Macedonia de Nord, fiind cel mai cuprinzător sondaj despre NATO realizat vreodată. Alianța transatlantică a comandat acest sondaj pentru a înțelege mai bine cum este văzută organizația de către cetățeni. Rezultatele au fost publicate pentru prima dată în raportul anual al Alianței pentru 2019 și evocate de secretarul său general, Jens Stoltenberg, într-o conferință de presă virtuală la Bruxelles.

Sondajul arată că 81% dintre respondenți consideră că este importantă colaborarea dintre America de Nord și Europa în ceea ce privește siguranța și securitatea. România se numără printre țările cu cel mai ridicat procent (75-95%) de susținere a importanței acestei colaborări. De asemenea, majoritatea cetățenilor aliați sunt de acord cu principiul de bază al apărării colective, la acest capitol România clasându-se pe locul al cincilea, cu 78% din subiecți declarându-se în favoarea acestui principiu (la egalitate cu cei din Danemarca și Norvegia) și 9% împotrivă (6% împotrivă în Danemarca și 7% în Norvegia).

Cetățenii din statele membre NATO au fost de acord în proporție de 76% că alți aliați din cadrul NATO ar trebui să-i apere dacă sunt atacați și 71% au fost de acord că propria lor țară ar trebui să acționeze în apărarea altei țări aliate. Iar 60% consideră că apartenența țării lor la NATO îi face mai puțin susceptibili de a fi atacați.

Dacă s-ar organiza un vot, o majoritate clară - 64% - ar vota pentru a rămâne în NATO. Doar 9% ar vota împotrivă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3557 secunde