Donald Tusk avertizează Varșovia:

"Risc mortal de serios în cazul unui Polexit!"

245

Articole recomandate

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, i-a avertizat pe liderii conservatori polonezi în legătură cu "riscul mortal de serios" al unei ieșiri, chiar și neplanificate, a țării lor din Uniunea Europeană, transmite agenția AFP, consultată de Agerpres.

"Chestiunea este extrem de gravă, dramatic de gravă. Riscul este mortal de serios. Și mi-ar plăcea ca aceia care lucrează angajați pe această cale să revină la rațiune", a declarat, la Varșovia, fostul premier liberal polonez Donald Tusk, considerat de conservatorii naționaliști conduși de Jaroslaw Kaczynski drept principalul lor adversar politic.

"Polexit, adică ieșirea Poloniei din UE, mi se pare, din nefericire, posibilă, nu pentru că Jaroslaw Kaczynski ar avea un astfel de plan. El spune că nu are asta în cap - cine va dori, îl va crede, trebuie crezut", a spus Tusk. "Problema este că nici fostul prim-ministru britanic David Cameron nu avea intenția să-și scoată țara din UE. Iar voința în rândul statelor membre de a păstra Polonia în interiorul UE este mai mică decât voința de a păstra Marea Britanie", a atras el atenția.

"Nu contează dacă Jaroslaw Kaczynski planifică ieșirea Poloniei din UE sau dacă nu face decât să inițieze procesul care poate duce la acest rezultat", a adăugat Tusk, făcând aluzie la tensiunile dintre Varșovia și Bruxelles.

Comisia Europeană și mai multe state membre le reproșează conservatorilor polonezi că pun în pericol principiile fundamentale ale statului de drept, mai ales prin tentativa de a controla justiția printr-o serie de reforme controversate.

Tusk a compărut, luni, ca martor în fața unei comisii parlamentare care anchetează o piramidă financiară care a funcționat în vremea când el era șef al guvernului.

Donald Tusk a mai precizat că, pe 11 noiembrie, se va afla în Polonia, care va celebra în acea zi centenarul independenței, și nu la Paris, la ceremoniile internaționale de marcare a armistițiului din 1918.

"În urmă cu 40 de ani, am participat pentru prima dată la o manifestație comemorativă la Gdansk, în epoca (comunistă - n.r.) în care era ilegal. De atunci, sărbătoresc această aniversare în fiecare an", a afirmat el.

"Am declinat invitația președintelui Macron la ceremoniile internaționale de la Paris. Este evident pentru mine, ca președinte al Consiliului European și fost prim-ministru polonez, că de ziua centenarului independenței Poloniei trebuie să fiu la Varșovia", a subliniat Tusk. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.2846 secunde