Rezoluție ONU privind retragerea trupelor militare străine din Republica Moldova

155
Rezoluție ONU privind retragerea trupelor militare străine din Republica Moldova - rusi-1529737531.jpg

Articole recomandate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) salută rezoluția Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (ONU) privind retragerea trupelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova, relatează Agerpres.


"Salutăm adopția rezoluției Adunării Generale a ONU privind 'retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova. România a contribuit la aceasta'", arată MAE pe Twitter.

Adunarea Generală a ONU a adoptat vineri proiectul de rezoluție propus de Chișinău privind retragerea trupelor ruse din Transnistria, regiune separatistă din estul Republicii Moldova, cu 64 de voturi pentru, 15 împotrivă și 83 de abțineri.

Autoritățile moldovene insistă în acest document asupra retragerii necondiționate și complete a Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR) - creat la 1 iulie 1995 în baza fostei Armate a 14-a a URSS - despre care consideră că staționează ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, conform canalelor media citate.

Proiectul rezoluției a fost prezentat Adunării Generale a ONU de ministrul de externe moldovean, Tudor Ulianovschi, care a evocat istoricul problemei transnistrene, dar și angajamentele asumate de Federația Rusă în 1999 la Istanbul și mai târziu, la Porto, de a-și retrage trupele și armamentul din regiunea transnistreană. Procesul evacuării patrimoniului militar rusesc din stânga Nistrului este blocat din 2003.

Tudor Ulianovschi a invocat și problema trupelor ruse de menținere a păcii în Transnistria, menționând necesitatea transformării acestei misiuni în una civilă, sub mandat internațional.


Împotriva rezoluției s-a pronunțat Federația Rusă, care a solicitat amânarea examinării acesteia pentru următoarea sesiune. Reprezentantul Rusiei la ONU, Dmitri Polianski, a spus că proiectul rezoluției prezentat de Chișinău nu este susținut nici măcar de întreaga societate în Republica Moldova, făcând referire la unele declarații în acest sens ale președintelui Igor Dodon. Rusia mai consideră că o asemenea rezoluție va împiedica procesul de reglementare a diferendului transnistrean.

Coautori ai proiectului de rezoluție sunt 10 țări, între care România, Ucraina, Polonia, Marea Britanie și statele baltice.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.3806 secunde