Reuniune la Bruxelles între Franța, Germania, Marea Britanie și Iran

171
Reuniune la Bruxelles între Franța, Germania, Marea Britanie și Iran - reuniunelabruxelles-1526298179.jpg

Articole recomandate

Șefa diplomației europene Federica Mogherini îi primește, astăzi, pe miniștrii de Externe ai Germaniei, Franței și Marii Britanii, cărora li se va alătura ulterior omologul lor iranian, relatează AFP.

Aceste reuniuni urmează să aibă loc la o săptămână după decizia președintelui american Donald Trump de a părăsi acordul nuclear cu Iranul, pe care europenii vor să-l salveze luând inițiativa. Europenii au început discuțiile cu scopul de a convinge Iranul să nu iasă din acordul care-i încadrează programul nuclear, ca răspuns față de retragerea Statelor Unite. Declarații s-au succedat de la Paris, Londra și Berlin, care și-au exprimat ferm susținerea față de acord.

Federica Mogherini a subliniat că UE este hotărâtă să păstreze acordul în dosarul nuclear iranian, una dintre cele mai frumoase reușite realizate vreodată de diplomație. Planul comun de acțiune (JCPOA) - numele oficial al acordului nuclear iranian – "răspunde obiectivului său, care este să garanteze că Iranul nu dezvoltă arme nucleare", a apreciat Mogherini după anunțul lui Trump.

China și Rusia, celelalte două semnatare ale acordului, și-au reiterat de asemenea angajamentul. Textul, încheiat în 2015, la Viena, vizează să faciliteze schimburi comerciale cu Iranul și să-i relanseze economia prin ridicarea sancțiunilor internaționale dure care i-au fost impuse, în schimbul unui angajament al Teheranului de a-și limita activitățile nucleare și de a nu căuta niciodată să obțină bomba atomică.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 3.1278 secunde