Președintele parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu:

"Republica Moldova nu revendică noi teritorii, ea revendică dreptul de a conta"

169

Articole recomandate

"Republica Moldova nu revendică noi teritorii, Republica Moldova revendică dreptul de a conta", a declarat președintele parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu, în deschiderea Conferinței interparlamentare la nivel înalt "Georgia, Republica Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările actuale de securitate", care a avut loc, în week-end la Chișinău, informează Agerpres.

Andrian Candu a vorbit despre provocările de securitate comune pentru Republica Moldova, Ucraina și Georgia, cum ar fi securitatea energetică, securitatea informațională (lupta împotriva dezinformării și a știrilor false), despre apărarea în contextul conflictelor înghețate.

Președintele legislativului s-a referit și la aspirația de aderare la Uniunea Europeană a celor trei state și la reformele întreprinse, conform angajamentelor asumate față de partenerii externi, dar, în primul rând, pentru beneficiul locuitorilor celor trei țări.

Irakli Kobakhidze, președintele Parlamentului Georgiei, a spus că Georgia a simțit pe propria piele cum este să-i fie anexate teritoriile. În pofida acestui lucru, Georgia sprijină doar metodele pașnice de reglementare a conflictului. Integrarea Georgiei în UE este "destinul și dorința poporului georgian", a declarat Kobakhidze. "Este necesar ca Moldova, Georgia și Ucraina să abordeze în mod comun toate provocările și să elaboreze o strategie de acțiune pe mai departe", a declarat președintele legislativului de la Tbilisi.

La rândul său, Andriy Parubiy, președintele Radei Supreme a Ucrainei, a subliniat că, acum patru ani, Ucraina a simțit toată "grozăvia" Rusiei.

"Atunci am spus că acest război nu este doar împotriva Ucrainei, ci împotriva întregii lumi civilizate, am spus că Putin este un pericol nu doar pentru noi, ci pentru toată lumea liberă", a declarat Andriy Parubiy.

v v v

Conferința interparlamentară, organizată în parteneriat cu Consiliul Atlantic, la inițiativa președinților parlamentelor Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei, a dezbătut probleme legate de securitatea informațională, energetică, apărare, de asigurarea creșterii economice stabile și a statului de drept în regiune. Evenimentul a adunat în jur de 150 de oficiali și experți, europarlamentari, reprezentanți ai Congresului SUA, cunoscuți experți internaționali și regionali.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1309 secunde