Reforma constituțională a președintelui Rusiei va intra în vigoare de mâine

de Cuget Liber Vineri, 03 Iulie 2020 125
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat decretul pentru punerea în aplicare a pachetului de amendamente la Constituția Federației Ruse care îi vor permite să se mențină la putere până în 2036, informează Digi24.


Amendamentele intră în vigoare din 4 iulie, conform decretului publicat pe site-ul Kremlinului.


"Cetățenii Rusiei au ales și, în conformitate cu această decizie, am semnat un decret privind publicarea oficială a Constituției cuprinzând amendamentele", a declarat Putin în timpul unei întâlniri televizate cu oficiali ruși de rang înalt.


Setul de amendamente a primit o aprobare zdrobitoare la referendumul organizat săptămâna aceasta, cu peste trei sferturi de voturi favorabile, potrivit datelor oficiale.


Observatorii independenți sub auspiciile Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) nu au fost invitați de guvernul rus pentru a monitoriza procesul de vot din timpul referendumului, chiar dacă Biroul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului al OSCE a monitorizat în mod independent alegerile prezidențiale și alte scrutinuri din Rusia, inclusiv referendumul din 2003 care a confirmat Cecenia drept parte a Rusiei.


Uniunea Europeană (UE) a îndemnat joi Rusia să ancheteze asupra neregulilor denunțate că ar fi avut loc în timpul referendumului, inclusiv votul multiplu și încălcarea confidențialității votului.


Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat cu privire la aceste acuzații că Rusia va ignora criticile străine la amendamente. "Rusia este și va rămâne angajată în primul rând față de suveranitatea națională", a spus Peskov în comentarii transmise de agenția de presă TASS. "Nu suntem dispuși să ținem cont de așa-zisele îngrijorări și nu vom face acest lucru", a afirmat el.


Amendamentele îi permit lui Vladimir Putin să candideze de încă două ori și consolidează puterea legislativă a guvernului, dominat de partidul Rusia Unită, loial lui Putin.


Ele mai introduc în Constituție unele principii conservatoare dragi președintelui - credința în Dumnezeu, căsătoria rezervată heterosexualilor, învățământul patriotic - precum și garanții sociale, ca indexarea pensiilor.


De asemenea, în conformitate cu noua revizuire a Constituției, principalul opozant al lui Putin, Aleksei Navalnîi, nu va putea candida pentru funcția de președinte al țării în următorii 15 ani, în condițiile în care acum orice candidat la prezidențiale trebuie să fi trăit în Rusia timp de cel puțin un sfert de secol.


Taguri

Alte ştiri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei