Radioactivitate crescută în zona centralei de la Cernobâl, în urma unui incendiu de pădure

196
Radioactivitate crescută în zona centralei de la Cernobâl, în urma unui incendiu de pădure - ddd-1586111629.jpg

Articole recomandate

Ucraina a semnalat duminică a creștere a nivelului de radioactivitate din cauza unui incendiu de pădure declanșat cu o zi în urmă în zona de excluziune din jurul centralei de la Cernobâl, unde în 1986 a avut loc cel mai mare accident nuclear din istorie, potrivit Agerpres.

"Avem vești proaste: nivelul de radioactivitate este mai mare decât normalul în centrul incendiului", a precizat pe Facebook Egor Firsov, care conduce serviciul de inspecție ecologică. El și-a însoțit mesajul cu o înregistrare video care arată un detector Geiger ce afișa un nivel de radioactivitate de 16 ori mai mare decât normalul.

Flăcările au cuprins peste 100 de hectare în parcela forestieră situată în jurul centralei, la o sută de kilometri nord de capitala Kiev. Într-o primă fază, serviciile de urgență au dat asigurări duminică asupra faptului că nu există un nivel mai mare de radioactivitate, după ce totuși sâmbătă au spus că s-au confruntat cu "dificultăți" în eforturile lor de a stăpâni focul din cauza creșterii radioactivității în unele locuri.

Două avioane, un elicopter și o sută de pompieri au fost mobilizați pentru a lupta împotriva incendiului.

Reactorul numărul 4 al centralei de la Cernobâl a explodat pe 26 aprilie 1986 contaminând, conform unor estimări, până la trei sferturi din Europa. După dezastru, autoritățile au evacuat sute de mii de oameni. O zonă vastă, care acoperă peste 2.000 de kilometri pătrați, a rămas abandonată. Alte trei reactoare ale centralei au continuat să funcționeze după tragedie. Ultimul a fost oprit în 2000, marcând sfârșitul întregii activități industriale de la Cernobâl.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3884 secunde