Rachete americane cu rază medie de acțiune, testate în Asia

163
Rachete americane cu rază medie de acțiune, testate în Asia - racheteamericane-1564946314.jpg

Articole recomandate

Secretarul american al apărării, Mark Esper, a declarat că este în favoarea desfășurării relativ curând în Asia de rachete terestre cu rază medie de acțiune. Declarația a fost făcută la o zi după ce Statele Unite s-au retras din Tratatul privind eliminarea forțelor nucleare intermediare (INF) încheiat cu Rusia în timpul Războiului Rece, relatează Reuters.
Comentariile lui Esper sunt de natură să trezească îngrijorare cu privire la o cursă a înarmării și s-ar putea adăuga la o relație deja tensionată cu China, comentează agenția citată.


Statele Unite au părăsit oficial vineri Tratatul privind eliminarea forțelor nucleare intermediare (INF), acuzând Moscova că încalcă tratatul, ceea ce Kremlinul neagă. Rusia a anunțat și ea vineri încetarea INF la inițiativa SUA. Vineri, înalți oficiali ai SUA au spus că orice desfășurare a unui astfel de armament s-ar realiza în decurs de ani. În următoarele câteva săptămâni, se așteaptă ca Statele Unite să testeze o rachetă de croazieră, iar în noiembrie Pentagonul intenționează să testeze o rachetă balistică cu rază medie de acțiune. Ambele ar fi teste ale unor arme convenționale - și nu nucleare, scrie Reuters.
Tratatul INF încheiat în 1987 între Statele Unite și Uniunea Sovietică interzicea rachetele terestre de croazieră și cele balistice convenționale cu rază de acțiune cuprinsă între 500 și 5.500 de kilometri. Washingtonul este acum liber să concureze cu China, al cărei arsenal este format în mare parte din arme de tipul celor interzise de Tratatul INF, pe care Beijingul nu l-a semnat niciodată, scrie AFP. China nu ar trebui să fie surprinsă de planurile SUA, a menționat Esper.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4608 secunde