Putin și Trump au vorbit la telefon despre Coreea de Nord

116
Putin și Trump au vorbit la telefon despre Coreea de Nord - putin-1513355148.jpg

Articole recomandate

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său american Donald Trump au discutat despre programul nuclear nord-coreean într-o conversație la telefon inițiată de Washington, potrivit Kremlinului.


Donald Trump a luat de această dată inițiativa, mai degrabă neobișnuită, de a-i mulțumi lui Vladimir Putin "pentru că a recunoscut puternica performanță economică a Americii în conferința sa de presă anuală", joi, a anunțat Casa Albă într-un comunicat citat de News.ro.

"Cei doi președinți au discutat de asemenea despre a lucra împreună cu scopul de a soluționa situația foarte periculoasă în Coreea de Nord", a adăugat Casa Albă.

Kremlinul a anunțat anterior că cei doi șefi de stat au discutat despre "situația în mai multe zone de criză, cu accent asupra soluționării problemei nucleare în peninsula coreeană", într-un comunicat în care nu a făcut alte precizări.

Putin a salutat, cu câteva ore mai devreme, joi, în conferința sa anuală de presă, "conștientizarea" Statelor Unite în dosarul nord-coreean, în contextul în care Washingtonul s-a declarat pregătit să înceapă discuții fără condiții prealabile cu Phenianul.

"Este vorba despre un semnal foarte bun, care arată un progres al autorităților americane către o conștientizare a realității" situației, a declarat Putin, îndemnând cele două tabere să "înceteze să agraveze situația".

Președintele rus a îndemnat de asemenea la "extremă prudență" în gestionarea acestei crize, amintind că Moscova "nu recunoaște Coreei de Nord statutul de putere nucleară".

Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a salutat miercuri schimbarea "constructivă" de ton al Statelor Unite pe tema Coreei de Nord, care merge în sensul îndemnurilor la dialog ale Moscovei.

Rusia, dar și China, preconizează un dialog cu Coreea de Nord pe baza unei foi de drum definite de cele două puteri.

Șeful diplomației americane Rex Tillerson s-a declarat marți pregătit să stea de vorbă cu Phenianul "fără vreo condiție prealabilă". Aceste declarații au fost intrepretate de către mai mulți observatori drept o evoluție a strategiei americane.

Însă Departamentul de Stat american a dat asigurări miercuri că politica Statelor Unite "nu s-a schimbat" în dosarul nord-coreean.

Umbra Rusiei planează puternic asupra politicii americane de la alegerile prezidențiale americane din 2016.

Kremlinul este acuzat de serviciile americane de informații de amestec în campanie în favoarea lui Donald Trump.

Un procuror special american desfășoară o anchetă în acest sens, dublată de o parte cu privire la o presupusă complicitate între Moscova și membri ai echipei de campanie a republicanului.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.0503 secunde