Emisarul special al SUA Kurt Volker:

"Putin i-ar fi sugerat lui Trump împărțirea lumii în zone de responsabilitate"

289

Articole recomandate

Rusia consideră că are dreptul să decidă soarta țărilor vecine și a altor popoare, fie că este vorba de Ucraina, Republica Moldova, Georgia sau orice alt stat, a declarat emisarul special al SUA pentru rezolvarea conflictului din estul Ucrainei, Kurt Volker, într-un interviu acordat postului de radio rusesc Eho Moskvî (de opoziție) și citat de agenția de presă Unian și postul de televiziune TSN, consultate de Agerpres.

Kurt Volker a făcut această declarație la solicitarea Eho Moskvî de a-și expune opinia cu privire la propunerea făcută de președintele Vladimir Putin atât fostului președinte democrat american Barack Obama, cât și actualului lider de la Casa Albă, republicanul Donald Trump, privind împărțirea lumii în zone de responsabilitate (sfere de influență).

"Aceasta reflectă diferența fundamentală de viziune dintre noi. Rusia consideră că are dreptul de a decide soarta țărilor vecine și a altor popoare, fie că este vorba de ucraineni, moldoveni, georgieni sau oricine altcineva. În timp ce SUA și Europa împărtășesc poziția stabilită în toate bazele juridice despre care am vorbit (Acordul de la Helsinki și Actul fundamental Rusia-NATO), care rezidă în faptul că toate aceste popoare au dreptul să ia propriile decizii", a subli-niat emisarul american.

Potrivit lui Volker, ucrainenii, georgienii, moldovenii și alții trebuie să decidă singuri soarta propriei țări.

"Nu există nicio îndoială că în aceste țări există probleme. Și în interiorul Ucrainei sunt probleme politice, care trebuie rezolvate. În Georgia, bunăoară, este necesar să fie rezolvate problemele etnice și politice, dar ele trebuie soluționate prin mijloace constituționale legale în fiecare din aceste state și nu prin amestec din afară și ocuparea teritoriului lor", a menționat trimisul special al Departamentului de Stat pentru Ucraina.

Referitor la conflictul din estul Ucrainei, emisarul american nu s-a ferit să afirme că în regiunile Donețk și Lugansk se află trupe rusești și că acestea sunt "ocupate" de Federația Rusă.

"Noi am studiat foarte atent această problemă. Avem informații foarte documentate despre comandanții ruși, lanțul de comandă, tipurile de trupe, finanțare și numărul de soldați din armata regulată rusă, numărul de unități specializate care acționează în estul Ucrainei", a indicat Volker.

În același timp, diplomatul american a admis că majoritatea militarilor ruși care luptă de partea rebelilor sunt militari pe bază de contract. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5666 secunde