Protestele violente în Franța. Aproape 500 de persoane reținute, anunță premierul Philippe

234
Protestele violente în Franța. Aproape 500 de persoane reținute, anunță premierul Philippe - paris-1544269289.jpg

Articole recomandate

În Franța au început cele mai ample proteste din ultimii ani. Francezii ies în stradă nemulțumiți de politicile fiscale ale Guvernului. Proprietarii magazinelor de pe Champs Elysee și din alte cartiere din inima capitalei franceze și-au baricadat vitrinele cu plăci de lemn sau cu plase metalice, ca să nu fie sparte de demonstranți, așa cum s-a întâmplat săptămâna trecută. În plus, două dintre emblemele Parisului, Turnul Eiffel și Muzeul Luvru, au fost închise. Și forțele de ordine s-au pregătit pentru invazia vestelor galbene, așa cum sunt numiți protestatarii. 12 mașini blindate vor patrula sâmbătă pe străzile Parisului, împreună cu 8.000 de polițiști. În toată Franța, au fost mobilizați aproape 90.000 de polițiști și jandarmi.


Peste 500 de oameni au fost reținuți de forțele de ordine.


Poliția din Bruxelles a făcut circa 50 de arestări în legătură cu protestele de sâmbătă ale mișcării "vestelor galbene" în capitala Belgiei, a relatat agenția de presă Belga, citată de DPA.


În urmă cu puțin timp au avut loc ciocniri între protestatari și jandarmi. Oamenii au tras de garduri, iar forțele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene.


În jurul orei locale 09.00, protestatarii s-au adunat la Arcul de Triumf din capitala franceză. Incidente au început încă de la primele ore ale dimineții. Peste 120 de oameni au fost deja reținuți. Au fost găsite asupra lor măști și obiecte pe care le-ar fi putut folosi pentru vandalizare.


De asemenea, 36 de stații și gări au fost închise pentru public sâmbătă la Paris.


Magazinele din zonele pariziene vizate până acum de proteste vor fi închise sâmbătă toată ziua, conform ordinelor primite de la autorități. Mai mult, vitrinele și geamurile au fost baricadate, de teama că demonstrații vor face din nou dezastru, la fel ca la protestele de săptămânile trecute.


"Săptămâna trecută am avut deschis, dar au fost multe ciocniri și a trebuit să închidem la prânz din cauza protestatarilor. Sau, mai bine zis, a huliganilor. Scutierii erau în față și tot dădeau cu gaze lacrimogene, așa că nu vedeam nimic și ustura. Poliția ne-a spus să închidem. Pe Champs Elysee, totul este închis, nu mai sunt turiști, nu mai e nimeni", spune Patrick Delmas, proprietarul unui bar.


Pentru prima oară în ultimii 13 ani, jandarmeria din Paris a scos pe străzi blindate speciale de intervenție. Ministrul de Interne spune că decizia este complet justificată.


"Avem elemente noi, anume au fost apeluri de la huligani pentru neutralizarea vehiculelor noastre, pentru distrugerea lor. De aceea este important să avem asemenea vehicule blindate care nu pot fi oprite. Știm că huliganii vizează atât oamenii noștri, cât și echipamentul", afirmă Christophe Castaner, ministrul de Interne al Franței.


Vineri, mii de liceeni au ieșit să demonstreze pe străzile Parisului. Tinerii au mers la miting cu steaguri roșii în mâini, inclusiv unele cu secera și ciocanul pe ele. Mișcarea vestelor galbene a luat naștere ca reacție la majorarea prețului carburanților. Guvernul a renunțat între timp la taxa pe carburanți, dar valul de nemulțumire s-a propagat și acum vizează în general politicile executivului și ale președintelui Macron.


MAE avertizează românii care călătoresc în Franța în legătură cu protestele anunțate pentru sâmbătă, recomandându-se să evite zonele centrale ale Parisului și atenție sporită în planificarea călătoriilor, fiind posibile blocaje ale drumurilor.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.0218 secunde