Proiect de lege care sporește controlul asupra teatrelor, în Ungaria

134
Proiect de lege care sporește controlul asupra teatrelor, în Ungaria - proiect-1576012088.jpg

Articole recomandate

Guvernul ungar a înaintat, luni, în parlament un plan pentru întărirea controlului asupra teatrelor, o decizie care a declanșat proteste din partea actorilor și a publicului, care consideră că libertatea artistică este amenințată, relatează Reuters. 


Partidul de guvernământ Fidesz, al premierului naționalist Viktor Orban, vrea ca proiectul de lege să fie adoptat în această săptămână, prin procedură accelerată.


O petiție publică prin care li se cere parlamentarilor să respingă proiectul de lege a adunat peste 47.700 de semnături până luni după-amiază. Actorii au citit cu voce tare petiția în mai multe teatre, în week-end. 


Într-un video distribuit pe Facebook, importanți actori și directori de teatru din Ungaria atrag atenția că acest plan amintește de perioada comunistă, când statul controla majoritatea aspectelor societății. 


Conform textului proiectului de lege, publicat pe site-ul parlamentului și pe care guvernul l-a mai relaxat față de versiunea inițială apărută, vineri, în spațiul public, va fi creat un nou Consiliu Național al Culturii care va fi responsabil de o "direcție strategică unificată a diferitelor segmente ale culturii". Documentul susține că organizațiile culturale ar trebui "să apere activ interesele de prosperitate și dezvoltare ale națiunii". 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.524 secunde