Programul de construcție a rachetelor urmează a fi reanimat în Ucraina

227
Programul de construcție a rachetelor urmează a fi reanimat în Ucraina - programul-1582757635.jpg

Articole recomandate

Ucraina va reanima, în curând, programul de construcție a rachetelor, a anunțat, ieri, secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare (SNBO) de la Kiev, Aleksei Danilov, adăugând că în acest fel țara va putea să riposteze oricărui agresor, potrivit publicației ucrainene Segodnia.


El s-a declarat încrezător că, în curând, va fi reanimat "programul nostru de rachete", care include atât mijloace de apărare împotriva atacurilor cu rachete, cât și rachete de atac.


"Vom putea atunci răspunde oricărui agresor", a spus Danilov, în contextul în care oficialii ucraineni denumesc frecvent Rusia drept "agresor" pentru rolul său în conflictul din Donbas (estul Ucrainei). Kievul și Occidentul acuză Moscova că-i sprijină pe rebelii separatiști cu armament, resurse financiare și mercenari și chiar cu militari din trupele regulate, care în perioada de început a conflictului 2014-2015 își făceau oficial "concediul în Donețk și Lugansk".


În epoca sovietică, cea mai mare parte a rachetelor din arsenalul strategic al URSS era asamblată la uzinele din Ucraina, a evocat șeful SNBO, indicând că 98% din producția de rachete a URSS revenea Ucrainei. El a amintit în acest sens uzinele din Harkov, Dnepropetrovsk, Pavlograd etc. Fostul președinte ucrainean Leonid Kucima lucrase în acea perioadă la cea mai mare întreprindere de construire a rachetelor din Uniunea Sovietică, Iujmaș din Dnepropetrovsk.


Ministerul Apărării ucrainean își anunțase anterior intenția de a achiziționa "câteva mii de sisteme de rachete" în valoare de un milion de dolari, notează Segodnia în pagina sa electronică.


În afară de războiul din estul țării, Ucraina este îngrijorată de noul program de înarmare al Rusiei. Ministerul rus al Apărării a difuzat la 20 februarie o înregistrare video cu ceea ce a numit drept testare a așa-numitei drone submarine Poseidon, care are capacitatea să transporte încărcătură nucleară și denumită drept "noua armă apocaliptică" a Rusiei, fiind capabilă - conform unor experți militari - să provoace un tsunami de 90 de metri în cazul detonării unui focos nuclear în apropiere de țărm.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4464 secunde