Decizie a Parlamentului European

Procedurile de obținere a vizelor de scurtă ședere în UE, simplificate

270
Procedurile de obținere a vizelor de scurtă ședere în UE, simplificate - procedurile-1555587181.jpg

Articole recomandate

Parlamentul European a votat, miercuri, la Strasbourg, o simplificare a procedurilor de obținere a vizelor de scurtă ședere în Uniunea Europeană, reguli care vor fi adaptabile în funcție de cooperarea țărilor terțe în combaterea migrației ilegale către Europa, transmite agenția AFP, consultată de Agerpres.

Cu 428 voturi pentru, 123 voturi contra și 56 abțineri, eurodeputații, reuniți pentru ultima oară în plen la Strasbourg înaintea alegerilor europene de la finalul lunii mai, au adoptat un nou cod de vize care deja făcea obiectul unui acord cu Consiliul UE.

Cererile de viză pentru scurtă ședere vor putea fi făcute înainte cu șase luni până la 15 zile înaintea datei călătoriei. Prin scurtă ședere se înțelege o durată de cel mult 90 de zile în cadrul unei perioade totale de 180 de zile.

"Noile reguli vor facilita turismul și comerțul, consolidând în același timp criteriile noastre de securitate pentru reperarea persoanelor ce constituie o amenințare sau care nu au dreptul de a intra în Uniunea Europeană", a subliniat, într-un comunicat, comisarul european pentru Migrație, Dimitris Avramopoulos.

În schimb, taxa de viză va crește de la 60 de euro la 80 de euro, cu o posibilă reducere în cazul minorilor. Copiii cu vârste mai mici de șase ani, studenții și cercetătorii vor continua să fie exceptați de la plata taxei.

Condițiile de procesare a cererilor de viză pot fi adaptate în funcție de gradul de cooperare din partea țării terțe respective în privința returnării și readmisiei migranților ilegali.

În prezent, există 105 țări și entități din afara UE care au nevoie de viză pentru a călători în spațiul Schengen. În general, o viză de scurtă ședere emisă de unul dintre statele din spațiul Schengen îi permite titularului să călătorească în cele 26 de țări din spațiul Schengen pentru cel mult 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile.

Noile reguli urmează să fie adoptate formal de Consiliul UE. Textul va fi apoi publicat în Jurnalul oficial al UE și va deveni aplicabil șase luni mai târziu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4753 secunde