Prima reacție a MAE, pe fondul conflictului ruso-ucrainean din Marea Neagră

253
Prima reacție a MAE, pe fondul conflictului ruso-ucrainean  din Marea Neagră - primareactiemae-1543239957.jpg

Articole recomandate

Reprezentanții MAE au transmis, ieri, că sunt profund îngrijorați de conflictul naval ruso-ucrainean. Reacția vine după ce Serviciile Secrete ruse au confirmat că navele sale de patrulă la frontieră au capturat trei nave ucrainene în Marea Neagră.

"Suntem profund îngrijorați de evoluțiile din Marea Azov și Strâmtoarea Kerci. Agresiunea și încălcarea legislației internaționale subminează securitatea întregii regiuni. România susține pe deplin integritatea și suveranitatea teritorială a Ucrainei și dreptul de a-și folosi apele internaționale", au transmis reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe (MAE), într-un mesaj postat pe Twitter.

Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc, duminică, că au încălcat legile maritime internaționale, după ce autoritățile ruse au încercat să oprească două nave de luptă și un remorcher din Ucraina să navigheze în jurul Crimeei în drumul spre un port ucrainean, relatează Reuters și BBC.

Ucraina a acuzat Rusia că a încercat să dirijeze navele pentru a ieși din largul Crimeei. Incidentul a provocat creșterea tensiunilor între Ucraina și Rusia în ceea ce privește Marea Azov, în care ambele țări au drept de navigare.

Marina ucraineană a emis un comunicat prin care transmite că Rusia a "acționat agresiv" împotriva a trei nave care navigau spre Mariupol. Rusia a acuzat Ucraina de "acțiuni provocatoare", motivând că navele erau în apele teritoriale rusești.

Totodată, Serviciile Secrete ruse (FSB) au confirmat, ieri dimineață, că navele sale de patrulă la frontieră au capturat trei nave ucrainene în Marea Neagră, după ce au folosit arme de foc pentru a le opri, a informat agenția RIA, citată de Reuters.

Reprezentanții FSB au declarat că au demarat această acțiune deoarece navele ucrainene au intrat ilegal în apele sale teritoriale, ignorând avertismentele. Agenția RIA a mai relatat că trei marinari ucraineni au fost răniți în urma incidentului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5441 secunde