Președinții croat și sârb admit că relațiile dintre țările lor sunt tensionate

107
Președinții croat și sârb admit că relațiile dintre țările lor sunt tensionate - presedintii-1518534899.jpg

Articole recomandate

Președinții croat și sârb au recunoscut că relațiile dintre țările lor nu au fost mereu "amicale", la peste 20 de ani de la sfârșitul războiului dintre acestea, informează AFP.

"Din nefericire, istoria apasă în continuare asupra relațiilor dintre Serbia și Croația, împiedicând calificarea drept amicale a relațiilor dintre state", a declarat președinta croată Kolinda Grabar Kitarovic, după ce l-a primit pe omologul sârb la Zagreb.

"Serbia și Croația vor avea nevoie să întrețină pe viitor relații mai bune", a recunoscut și Aleksandar Vucic.

Războiul din 1991-1995 dintre croați și forțele sârbe s-a soldat cu circa 20.000 de morți. Războiul a urmat declarației de independență croate, primul episod al destrămării fostei Iugoslavii.

După o perioadă de ameliorare, relațiile dintre cele două țări s-au tensionat de câteva luni, reproșându-și reciproc în mod episodic crimele de război ale celeilalte, din timpul conflictului din 1991-1995 sau din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Candidată la aderarea la UE, Serbia acuză adesea Croația, membră a blocului comunitar, că frânează procesul său de negocieri cu Bruxellesul. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3769 secunde