Președintele francez dorește o regândire a relației cu Rusia

204
Președintele francez dorește o regândire a relației cu Rusia - presedintele-1567022244.jpg

Articole recomandate

Ar trebui regândită relația noastră cu Rusia, pentru că a împinge Rusia departe de Europa este o profundă greșeală, a estimat, marți, la Paris, președintele francez Emmanuel Macron, informează agenția AFP, consultată de Agerpres. 


Adresându-se ambasadorilor Franței prezenți la Paris la reuniunea lor anuală, șeful statului francez, care deja s-a declarat favorabil unei normalizări a relațiilor cu Moscova, tensionate în urma anexării peninsulei ucrainene Crimeea în 2014, a adăugat: "Trebuie explorate în mod strategic căile unei asemenea apropieri și puse condițiile noastre". 
"Știu că mulți dintre voi au trebuit să lucreze uneori asupra unor dosare în care totul i-a condus să aibă neîncredere față de Rusia, uneori în mod întemeiat", a declarat el în fața diplomaților. "Și noi am structurat această relație după prăbușirea Zidului Berlinului în această neîncredere. Printr-o succesiune de neînțelegeri. Și eu nu sunt deloc naiv atunci când doresc restructurarea acestei relații", a adăugat el. 


"Suntem în Europa și, dacă nu vom ști la un moment dat să facem ceva util cu Rusia, vom rămâne cu o tensiune profund sterilă, vom continua să avem conflicte înghețate peste tot în Europa, vom avea o Europă care este scena unei lupte strategice între SUA și Rusia, prin urmare să avem consecințe ale războiului rece pe teritoriul nostru", a continuat Emmanuel Macron. 
"Asta i-am spus eu președintelui Putin, săptămâna trecută, la Bregancon, (n.r. - reședința prezidențială de vară): trebuie să avansăm pas cu pas", a adăugat liderul francez. 


La 21 august, președintele Macron a estimat drept pertinent ca Rusia să se poate reintegra la un moment dat în G7 care ar redeveni atunci G8. "Condiția prealabilă indispensabilă pentru readmiterea Rusiei este ca o soluție să fie găsită în legătură cu Ucraina, în baza acordurilor de pace de la Minsk", a adăugat el. 


În legătură cu acest subiect, șeful statului francez a anunțat, luni, în timpul summitului G7 de la Biarritz, organizarea, în septembrie, a unui summit care să-i reunească pe liderii ucrainean, rus, german și francez. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3939 secunde