Președintele Curții Constituționale din R.Moldova a demisionat

159
Președintele Curții Constituționale din R.Moldova a demisionat - mihaipoalelungi-1561042990.jpg

Articole recomandate

Președintele Curții Constituționale a Republicii Moldova, Mihai Poalelungi, a demisionat din funcție.


"Astăzi, 20 iunie 2019, Mihai Poalelungi și-a dat demisia din funcția de judecător și de președinte al Curții Constituționale’, se arată într-un anunț postat pe pagina oficială a Curții Constituționale, informează Agerpres.


Marți, Parlamentul de la Chișinău a decis înființarea unei comisii de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor tentativei de "puci constituțional". Această comisie - care va avea în componența sa nouă deputați și va fi condusă de parlamentarul socialist Vladimir Țurcan - va examina modul în care au fost emise deciziile Curții Constituționale din 7-9 iunie, prin care a fost dizolvat actualul legislativ, rezultat în urma alegerilor din 24 februarie.


Prin decizia sa, Curtea l-a demis temporar din funcție pe președintele Igor Dodon pentru a-i încredința prerogative prezidențiale premierului la final de mandat Pavel Filip, în condițiile în care Partidul Democrat, al controversatului oligarh Vlad Plahotniuc, nu dorea să predea frâiele puterii.


Ulterior, în data de 15 iunie, Curtea Constituțională a Republicii Moldova și-a anulat hotărârile luate în zilele de 7-9 iunie, decizie în urma căreia președintele Igor Dodon a anunțat că criza politică a fost depășită. Președintele Curții Constituționale, Mihai Poalelungi, a precizat atunci că la baza deciziei adoptate au stat "demersul judecătorilor Curții Constituționale și decizia plenului Curții Constituționale prin care s-a admis revizuirea actelor Curții".


Comisia înființată la începutul acestei săptămâni, care va fi controlată de noua majoritate parlamentară formată din Partidul Socialist și Blocul ACUM (PAS plus PPDA), va examina modul în care fosta guvernare și unele instituții ale statului, în special Curtea Constituțională și Procuratura generală, au acționat în perioada dualității de putere de la Chișinău. Majoritatea parlamentară crede că la Chișinău în acea perioadă a avut loc un ‘puci constituțional’.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.4997 secunde