De la tribuna ONU

Premierul Pavel Filip a cerut retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Moldovei

216
Premierul Pavel Filip a cerut retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Moldovei - premierul-1538319224.jpg

Articole recomandate

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a cerut, de la tribuna ONU, retragerea trupelor rusești de pe teritoriul țării, informează un comunicat al guvernului de la Chișinău, consultat de Agerpres.

În discursul său rostit la cea de-a 73-a sesiune a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, premierul Pavel Filip s-a referit și la exercițiile militare efectuate de trupele care staționează ilegal în Republica Moldova, împreună cu structurile paramilitare neconstituționale.

"Astăzi (n.r. - vineri), încă o dată, de la această tribună, facem apel la Federația Rusă să înceteze aceste activități ilegale și provocatoare și să reînceapă, necondiționat și fără întârziere, procesul de retragere a forțelor militare și a armamentelor sale, conform angajamentelor asumate la Summit-ul OSCE din Istanbul din 1999 și întru respectarea obligațiilor care derivă din dreptul internațional și Carta ONU", a declarat premierul.

Cu această ocazie, Pavel Filip le-a mulțumit statelor care au susținut acum câteva luni adoptarea de către Adunarea Generală ONU a rezoluției privind retragerea forțelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova.

"Adunarea Generală a declarat, fără echivoc, că neconformarea Federației Ruse cu normele dreptului internațional și Carta ONU a condus la violarea fățișă a suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova și, în consecință, ea trebuie să-și retragă necondiționat, complet și fără întârziere, armamentele și forțele militare", a subliniat premierul.

Șeful guvernului de la Chișinău a salutat și înscrierea pe agenda actualei sesiuni a AG ONU a unui punct nou privind "Retragerea completă a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova", care înseamnă menținerea acestui subiect în atenția comunității internaționale.

El a menționat că exercițiile militare comune ale Grupului Operațional de Forțe Ruse, staționat ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, cu structurile paramilitare neconstituționale, reprezintă o încălcare continuă a "Acordului moldo-rus de încetare a focului din 1992", document ce conține un angajament expres al Federației Ruse privind asigurarea strictă a "neutralității forțelor militare ruse" pe durata procesului retragerii lor de pe teritoriul Republicii Moldova.

Premierul susține că retragerea completă a trupelor rusești va facilita procesul de reglementare a conflictului transnistrean și de reintegrare a țării. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4151 secunde