Premierul armean a demisionat pe fondul protestelor antiguvernamentale

60
Premierul armean a demisionat pe fondul protestelor antiguvernamentale - serjsargsyan-1524492620.jpg

Articole recomandate

Premierul armean Serj Sargsyan și-a prezentat luni demisia, pe fondul protestelor antiguvernamentale care au loc de 11 zile în Armenia, fostă republică sovietică din Caucaz, a anunțat agenția de presă oficială armeană Armenpress, preluată de AFP și citată de Agerpres.


"Părăsesc funcția de conducător al țării", a declarat Serj Sargsyan, potrivit serviciului său de presă citat de agenție. Liderul protestelor "Nikol Pashinyan avea dreptate. Iar eu, eu am greșit", a adăugat Sargsyan, care a fost numit recent premier, după ce a deținut vreme de zece ani funcția de președinte al Armeniei.


Zeci de mii de manifestanți protestează de mai multe zile în Armenia, la apelul liderului de opoziție și deputat Nikol Pashinyan, într-una din cele mai mari manifestații organizate în ultimii ani în Armenia. Manifestațiile au început vinerea trecută la Erevan și s-au extins de atunci și în alte două mari orașe din Armenia, Gyumri și Vanadzor. Pashinyan a anunțat "începutul unei revoluții pașnice de catifea" și a făcut apel "la paralizarea activității tuturor agențiilor guvernamentale".

Deputatul Nikol Pashinyan (42 de ani) este un fost jurnalist și un opozant de cursă lungă, care a stat deja perioade scurte la închisoare, după ce a participat la proteste organizate împotriva lui Serj Sargsyan în 2008 și care s-au soldat cu 10 morți.

Serj Sargsyan, care și-a încheiat recent al doilea și ultimul mandat de președinte, a revenit la putere, fiind ales premier de către parlament într-o țară în care, după o reformă constituțională, președintele exercită mai curând funcții protocolare, în timp ce prim-ministrul dispune de puteri întărite.

Noul președinte armean, Armen Sargsyan, care are același nume de familie ca predecesorul său, însă nu și vreo legătură de rudenie, a depus jurământul săptămâna trecută, după ce a fost ales de parlament la începutul lunii martie.

Sursa: Agerpres



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7758 secunde