Perspectiva dezarmării nucleare, afectată de răcirea relațiilor SUA-Rusia

54
Perspectiva dezarmării nucleare, afectată de răcirea relațiilor SUA-Rusia - rusia-1376400935.jpg

Articole recomandate

Perspectiva unei reduceri a arsenalului nuclear american este afectată de răcirea relațiilor cu Rusia, chiar dacă Washingtonul dispune și de opțiunea unei dezarmări unilaterale.

De la apelul pe care l-a lansat la Praga, în 2009, Barack Obama încearcă să trans-forme dezarmarea nucleară într-una dintre "axele" puternice ale președinției sale. La Berlin, în iunie, el a propus reducerea numă-rului de arme strategice cu până la o treime, adică un obiectiv de aproximativ 1.000 de focoase nucleare, prin intermediul unor reduceri negociate cu Rusia.

Fără să se opună în mod categoric, rușii au lăsat să se întrevadă negocieri lungi și dificile în vederea atingerii acestui obiectiv propus.

Anularea summitului Obama-Putin prevăzut la Moscova, la începutul lui septembrie, din cauza "lipsei de progrese recente" în relațiile bilaterale în opinia președintelui american, arată că negocieri de pregătire vizând o dezar-mare nucleară dincolo de limitele prevăzute de către Tratatul START se află într-un punct mort, au declarat experți, pentru AFP.

START prevede ca fiecare țară să reducă, până în 2018, la 1.550 numărul focoaselor mobilizate, adică imediat utilizabile.

Subiectul unor noi reduceri de arsenal nuclear nu apare în raportul Pentagonului asupra reuniunii miniștrilor Apărării american Chuck Hagel și rus Serghei Șoigu, vineri, în cadrul reuniunii "2+2", la Washington.

Dincolo de opoziția exprimată de Moscova față de programul apărării americane antirachetă, "având în vedere doctrina militară rusă, care conține prevederi privind modernizarea militară, este foarte impro-babil ca Guvernul rus să vrea să coboare substanțial sub nivelurile prevăzute în Tratatul START", a declarat Celeste Wallander, însărcinată cu dosarul Rusia în cadrul Pentagonului până anul trecut.

Moscova se bazează mai mult pe arma nucleară, tocmai din cauza "incertitudinii ruse față de China și slăbiciunii relative a forțelor sale convenționale", apreciază Wallander, în prezent profesoară la American University.

Perspectivele unei dezarmări negociate sunt cu atât mai slabe, cu cât Moscova "nu crede pur și simplu în intențiile afișate de către Statele Unite", "o problemă mai veche", apreciază Robert Norris, din cadrul Federației Oamenilor de Știință Americani (FAS). 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5873 secunde