Ziua națională a Franței

Pe 14 iulie, președintele Macron dorește o sărbătoare a apărării europene

169
Pe 14 iulie, președintele Macron dorește o sărbătoare a apărării europene - pe14-1562845871.jpg

Articole recomandate

Defilarea tradițională din 14 iulie, de Ziua națională a Franței, va celebra anul acesta cooperarea militară europeană, una din temele importante ale președintelui Emmanuel Macron, consemnează agenția AFP, consultată de Agerpres.

În prezența mai multor lideri europeni, printre care cancelarul german Angela Merkel și premierul britanic Theresa May, la evenimentul de pe bulevardul parizian Champs Elysees vor participa, duminică, circa 4.300 de militari cu 196 de vehicule, 237 de cai, 69 de avioane și 39 de elicoptere.

Confruntat cu retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană și cu slăbirea legăturilor cu SUA sub președinția lui Donald Trump, Emmanuel Macron consideră că pentru Europa este vitală creșterea autonomiei strategice complementare NATO.

"Niciodată după Al Doilea Război Mondial, Europa nu a fost atât de necesară. Construcția unei Europe a apărării, legate de Alianța Nord-Atlantică, pentru care sărbătorim a 70-a aniversare, este o prioritate pentru Franța și constituie firul roșu al acestei defilări", subliniază șeful statului francez în dosarul de presă dedicat sărbătorii din 14 iulie.

La paradă, vor lua parte militari din forțele a nouă țări aliate Franței - Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Olanda, Portugalia, Regatul Unit și Spania - și vor asista mai mulți șefi de stat sau de guvern. Ei reprezintă Inițiativa Europeană de Intervenție, creată în urmă cu un an la inițiativa președintelui Macron, cu scopul de a dezvolta "o cultură strategică comună".

Defilarea terestră sub steagurile aliaților va fi precedată de una aeriană, în cadrul căreia AFP remarcă evoluția unui avion de transport german A400M și a unui C130 spaniol, precum și două elicoptere britanice Chinook. Londra pune în prezent la dispoziția Parisului trei astfel de elicoptere grele de transport, folosite în Sahel, și și-a prelungit recent angajamentul respectiv până în iunie 2020, spre satisfacția părții franceze, care nu dispune de astfel de echipamente.

Vor fi prezentate și echipamente noi, prevăzute în legea planificării militare pentru perioada 2019-2025; printre altele, vehiculul blindat Griffon, intrat recent în dotarea armatei, ca înlocuitor al transportorului blindat VAB, sau avionul de alimentare în zbor Phenix, care va scoate din serviciu aparate C135, dintre care multe sunt vechi de 50 de ani.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4209 secunde