Parlamentul European avertizează Polonia și Ungaria

157
Parlamentul European avertizează Polonia și Ungaria - ddd-1579180433.jpg

Articole recomandate

Parlamentul European a adoptat joi, la Strasbourg, o rezoluție care atenționează că discuțiile cu Polonia și Ungaria nu au determinat încă aceste țări să se realinieze valorilor pe care se întemeiază Uniunea Europeană, potrivit unui comunicat al PE, preluat de Agerpres. În rezoluție, adoptată cu 446 de voturi pentru, 178 împotrivă și 41 de abțineri, eurodeputații subliniază că rapoartele și declarațiile Comisiei Europene și ale organismelor internaționale, cum ar fi ONU, OSCE și Consiliul Europei, indică faptul că "situația din Polonia și din Ungaria s-a deteriorat de la declanșarea articolului 7 alineatul (1)".

PE accentuează că audierile organizate de Consiliu în temeiul articolului 7 din Tratat nu sunt organizate nici periodic, nici structurat și solicită Consiliului să adreseze recomandări concrete țărilor în cauză, inclusiv termenele limită, pentru a asigura respectarea legislației UE. "Eșecul Consiliului în a face uz efectiv de articolul 7 din TUE continuă să submineze integritatea valorilor comune europene, încrederea reciprocă și credibilitatea Uniunii în ansamblu", susține Parlamentul European.

Textul rezoluției invită de asemenea Comisia Europeană să utilizeze pe deplin instrumentele pe care le are la dispoziție pentru a lua măsuri în legătură cu existența unui risc clar de încălcare gravă de către Polonia și Ungaria a valorilor pe care se întemeiază UE, în special procedurile accelerate de constatare a neîndeplinirii obligațiilor și cererile de măsuri provizorii adresate Curții de Justiție.

Membrii PE susțin că nu li s-a permis să participe la audieri, chiar dacă Parlamentul European a fost cel care a inițiat procedurile legate de articolul 7. Ei insistă asupra faptului că Parlamentului ar trebui să i se ofere posibilitatea de a-și prezenta oficial propunerea motivată în fața Consiliului.

În final, rezoluția PE subliniază "nevoia stringentă" a unui mecanism al UE privind democrația, statul de drept și drepturile fundamentale, după modelul propus de Parlament. Aceasta ar trebui să fie o revizuire independentă anuală care evaluează, în condiții de egalitate, conformitatea tuturor statelor membre cu valorile prevăzute la articolul 2 din Tratat.

În septembrie 2018, Parlamentul European i-a solicitat Consiliului să acționeze pentru a împiedica autoritățile maghiare să încalce valorile fondatoare ale UE. Eurodeputații erau preocupați în principal de independența judiciară, libertatea de exprimare, corupția, drepturile minorităților și situația migranților și a refugiaților. În cazul Poloniei, Comisia Europeană a solicitat acțiuni ale UE în decembrie 2017, având în vedere amenințările percepute la adresa independenței sistemului judiciar. Într-o rezoluție adoptată în martie 2018, Parlamentul European a fost de acord cu Comisia cu privire la riscurile de încălcare a principiilor statul de drept în Polonia.

În conformitate cu articolul 7 din Tratat, în urma acestor solicitări, Consiliul poate stabili că există un risc clar de încălcare gravă a valorilor UE în țările în cauză. Înainte de a face acest lucru, miniștrii vor asculta punctele de vedere ale autorităților naționale. Această procedură ar putea determina sancțiuni, precum suspendarea dreptului de vot în cadrul Consiliului.

Miniștrii UE au organizat două audieri cu guvernul ungar, în septembrie 2019 și decembrie 2019. Deputații europeni s-au plâns în mod repetat că nu au fost incluși în mod oficial în aceste discuții. Autoritățile poloneze s-au apărat în fața Consiliului cu trei ocazii, între iunie și decembrie 2018.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5618 secunde