Parlamentul European a votat pentru sancționarea Ungariei

149
Parlamentul European a votat pentru sancționarea Ungariei - parlamentuleuropeanavotatpentrus-1536823871.jpg

Articole recomandate

Parlamentul European a cerut statelor membre ale UE să determine, în conformitate cu Articolul 7 al Tratatului, dacă există riscul ca Ungaria să încalce valorile pe care se întemeiază UE. 


Propunerea a primit 448 de voturi pentru și 197 împotrivă. Pentru ca propunerea să fie adoptată, a fost nevoie să fie susținută de o majoritate absolută a eurodeputaților, adică 376 de voturi pentru și două treimi din voturile exprimate. 


Este prima dată când Parlamentul solicită Consiliului UE să ia măsuri împotriva unui stat membru pentru a preveni o amenințare sistemică la adresa valorilor fundamentale ale Uniunii. Aceste valori, care sunt consacrate în Articolul 2 al Tratatului UE și reflectate în Carta drepturilor fundamentale ale UE, includ respectul pentru democrație, egalitate, statul de drept și drepturile omului. 


Membrii Parlamentului European au cerut statelor UE să inițieze procedura prevăzută în Articolul 7, alineatul 1 al Tratatului UE, observând că, deși autoritățile din Ungaria și-au arătat disponibilitatea de a discuta despre legalitatea oricăror măsuri, acestea nu au abordat situațiile în cauză și "rămân multe îngrijorări". Deputații subliniază că aceasta este etapa preventivă a procedurii, pregătind un dialog cu statul respectiv și "încercând să evite posibile sancțiuni". 


Parlamentul reamintește că aderarea Ungariei la UE a fost "un act voluntar bazat pe o decizie suverană, în urma unui consens politic larg" și subliniază că oricare dintre guvernele Ungariei are datoria de a elimina riscul unei încălcări grave a valorilor UE. 
Îngrijorările principale ale Parlamentului sunt legate de: 


- funcționarea sistemului constituțional și electoral, 


- independența judiciară,


- corupția și conflictele de interese,


- protecția datelor personale, 


- libertatea de exprimare,


- libertatea academică,


- libertatea de religie,


- libertatea de asociere,


- dreptul la tratament egal, 


- drepturile persoanelor aparținând unor minorități, incluzând comunitatea romă și comunitatea evreiască,


- drepturile fundamentale ale migranților, solicitanților de azil și refugiaților, 


- drepturile economice și sociale. 


Judith Sargentini (Grupul Verzilor/ALE, NL), autoarea raportului, a declarat: "În săptămâna în care dezbatem Starea Uniunii, Parlamentul European transmite un mesaj important: luăm poziție în favoarea drepturilor tuturor europenilor, incluzând cetățenii Ungariei, și ne apărăm valorile europene. Acum este rândul liderilor europeni să își asume responsabilitatea și să înceteze să mai privească de pe margine cum statul de drept este distrus în Ungaria. Acest lucru este inacceptabil pentru o Uniune construită pe principiile democrației, ale statului de drept și ale drepturilor fundamentale."


Propunerea pentru o decizie a Consiliului va fi transmisă statelor membre ale UE. Acestea pot, cu o majoritate de patru cincimi, să determine existența unui risc clar pentru încălcarea valorilor europene în Ungaria. Înainte de a lua o decizie, Consiliul trebuie să audă poziția autorităților din Ungaria iar Parlamentul va trebui să își dea consimțământul. Statele UE pot, de asemenea, să adreseze recomandări Ungariei pentru a contracara riscul. 


Într-o etapă ulterioară, Consiliul European poate decide, în unanimitate și cu consimțământul Parlamentului, existența încălcării grave și persistente a statului de drept, democrației și drepturilor fundamentale în Ungaria. Aceasta ar putea conduce la sancțiuni precum suspendarea dreptului de vot în Consiliu. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.505 secunde