Parlamentarii europeni promit să respingă orice acord de Brexit fără o clauză tip "backstop"

140
Parlamentarii europeni promit să respingă orice acord de Brexit fără o clauză tip

Articole recomandate

Parlamentarii europeni au aprobat, miercuri, cu o majoritate covârșitoare, o rezoluție care exclude orice acord de Brexit care nu include nicio formă de "backstop", informează agenția AFP, consultată de Agerpres. 


Rezoluția a fost votată cu 544 de voturi pentru, 126 împotrivă și 38 de abțineri. În textul de lege, eurodeputații susțin că ar accepta propunerea originală, respinsă de Londra, a unei "plase de siguranță" sau "backstop" care să afecteze numai Irlanda de Nord. 
Ei au mai precizat că sunt deschiși pentru discutarea unor alternative credibile la actualele clauze de protecție. 
"Eurodeputații subliniază totuși că nu vor consimți la un acord de retragere fără un backstop", a precizat PE, într-un comunicat. 
În același timp, deputații europeni au cerut motive și un obiectiv valabile pentru a accepta o eventuală amânare a Brexitului, prevăzut pentru moment la 31 octombrie. 


Parlamentul de la Londra a adoptat o lege la începutul lui septembrie prin care obligă guvernul britanic să solicite o nouă amânare a Brexitului pentru a evita un divorț brutal fără acord, ceea ce pentru moment prim-ministrul Boris Johnson refuză să facă. 


PE nu dorește însă să sprijine această nouă amânare "decât dacă există motive și un obiectiv valabile (evitarea unei ieșiri fără acord, organizarea de alegeri generale sau a unui referendum, revocarea articolului 50 sau aprobarea unui acord de retragere)". 


Textul votat în aplauzele hemiciclului și asupra căruia au ajuns la un compromis principalele grupuri politice, cu excepția extremei drepte, reafirmă voința legislativului comunitar de a face totul pentru a evita o ieșire fără acord și consideră acordul deja negociat cu precedentul guvern britanic corect și echilibrat. 


"Dacă Regatul Unit s-ar retrage din UE fără acord, asta ar ține în întregime de responsabilitatea guvernului britanic", acuză Parlamentul European. 


Orice nou acord de Brexit la care ar ajunge Londra și Bruxellesul ar trebui să fie aprobat de PE pentru a putea intra în vigoare. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9236 secunde