Parisul și Berlinul pun bazele unor proiecte comune în domeniul apărării

300
Parisul și Berlinul pun bazele unor proiecte comune în domeniul apărării - parisul-1542895306.jpg

Articole recomandate

Franța și Germania au detaliat, miercuri, primele etape în cadrul proiectelor lor de apărare comună, avionul de luptă (Scaf) și tanc de luptă ale viitorului, salutând o etapă decisivă pentru apărarea europeană, potrivit agenției AFP, consultată de Agerpres.

"Aceasta arată că Franța și Germania își pot uni forțele în proiecte pentru viitor și că Europa își poate controla destinul și poate construi o apărare puternică", au menționat cele două capitale într-un comunicat comun.

Anunțul intervine la câteva zile după ce președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel au pledat pentru crearea unei armate europene, perspectivă căreia președintele american Donald Trump i se opune ferm.

Titulara de la Apărare din Franța, Florence Parly, și omoloaga sa germană, Ursula Von der Leyen, s-au întâlnit, luni, în marja unei reuniuni a miniștrilor de Externe și ai Apărării din UE la Bruxelles.

"În ceea ce privește viitorul sistem de luptă aerian (Scaf), sub conducerea Franței, industriile franceză și germană au colaborat într-un mod foarte eficient și au subliniat ambiția lor de a crea un viitor sistem aerian de luptă", se afirmă în comunicatul postat online de către Ministerul Apărării de la Berlin.

"Miniștrii au validat împreună prima fază a proiectului, precum și organizarea industrială și au convenit asupra unui leadership Dassault-Airbus pentru efectuarea unui studiu comun de concept și de arhitectură (inclusiv conectivitate) pentru Scaf", precizează textul.

Contractul va fi semnat de cele două țări la începutul anului 2019. Grupul francez Thales va juca, de asemenea, un rol în proiect.

Cei doi miniștri ai Apărării au convenit de asemenea să lanseze studii de cercetare și dezvoltare R&D, care vor fi urmate de validarea conceptelor și eliminarea riscurilor în cazul viitorului sistem aerian Scaf și al motoarelor sale la Salonul internațional aeronautic și spațial (SIAE) de la Paris-Le Bourget, preconizat să aibă loc în iunie viitor.

Parisul și Berlinul au convenit în iulie 2017 să "dezvolte un sistem de luptă aerian european". Element de bază în strategia lor de a asigura suveranitatea europeană, Scaf a fost conceput ca un sistem ce combină o nouă generație de avioane de luptă, drone, viitoare rachete de croazieră și drone ce acționează în roiuri. Acesta va fi conectat la avioane, sateliți, sisteme NATO și sisteme de luptă terestră și navală.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.519 secunde