ONU va examina proiectul președintelui Erdogan privind refugiații sirieni

324
ONU va examina proiectul președintelui Erdogan privind refugiații sirieni - onu-1572808672.jpg

Articole recomandate

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, i-a transmis președintelui turc Recep Tayyip Erdogan că organizația internațională va examina un plan al Ankarei menit să transfere într-o "zonă de securitate" din Siria o parte a refugiaților sirieni aflați în Turcia, relatează AFP. 


Erdogan i-a prezentat acest plan lui Guterres la întrevederea avută, vineri, la Istanbul. Potrivit ONU, Guterres insistă asupra necesității respectării "principiilor fundamentale legate de reîntoarcerea voluntară, sigură și demnă a refugiaților" în țara lor de origine. "El l-a informat pe președinte că Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați va constitui imediat o echipă pentru examinarea acestei propuneri și angajarea discuțiilor cu autoritățile turce", se menționează într-un comunicat al ONU. 
Turcia intenționează să creeze în nordul Siriei o zonă de securitate într-un vast teritoriu pe care l-a preluat sub control în timpul ofensivei militare declanșate pe 9 octombrie împotriva milițiilor kurde siriene. Conform planului Ankarei, în această zonă de securitate ar urma să fie relocați circa două milioane de refugiați sirieni. 


Însă ONG-urile Amnesty International și Human Rights Watch acuză Turcia că dorește să retrimită cu forța sirienii în țara lor aflată în război, acuzații respinse de MAE turc, care asigură că Ankara va respecta normele internaționale.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4776 secunde