ONU: Respectarea drepturilor fundamentale, crucială pentru protejarea democrației în Turcia

142
ONU: Respectarea drepturilor fundamentale, crucială pentru protejarea democrației  în Turcia - onu-1468928808.jpg

Articole recomandate

Respectarea drepturilor fundamentale ca libertatea de exprimare și asigurarea unor procese echitabile sunt cruciale pentru păstrarea democrației în Turcia, a avertizat ONU, în timp ce autoritățile turce recurg la epurări după puciul eșuat, potrivit AFP.

La rândul său, ambasadorul Turciei la Națiunile Unite a cerut sprijinul comunității internaționale și nu critici. "Turcia speră, dorește să primească sprijin, nu sfaturi sau critici", le-a declarat Yasar Halit Cevik jurnaliștilor. "Ne-ar plăcea să avem o poziție a Consiliului de Securitate în cel mai scurt timp. Este important", a spus el.

Potrivit unor surse diplomatice, Egiptul a blocat, sâmbătă, o declarație a Consiliului de Securitate, propusă de SUA, după consultări cu Ankara. Acest text urma să denunțe tentativa de lovitură de stat.

Peste 7.500 de persoane, inclusiv înalți ofițeri ai armatei, au fost plasați în detenție și aproape 9.000 de poli-țiști, jandarmi și funcționari au fost destituiți în urma tentativei de lovitură de stat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, pentru a-l îndepărta pe președintele Recep Tayyip Erdogan de la putere.

"Ordinea constituțională trebuie să fie păstrată integral în virtutea principiilor democrației și a drepturilor fundamentale, inclusiv respectul total al libertății de expresie și de reuniune, precum și procesele echitabile", a afirmat Farhan Haq, purtător de cuvânt al Națiunilor Unite. "Națiunile Unite continuă să rămână ferm alături de Turcia și de democrația sa în acest moment dificil", a continuat acesta.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, lansase un apel, vineri, la o revenire rapidă și pașnică a puterii civile în Turcia.

ONU și-a reafirmat opoziția față de pedeapsa cu moartea, subliniind că țările care au abolit-o nu trebuie să revină asupra acestei măsuri. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3868 secunde